17. 6. 2012

Zomrela Jaroslava Adamová

Zomrela Jaroslava Adamová











Vo veku 87 rokov zomrela včera česká herečka Jaroslava Adamová, ktorá vyše 60 rokov pôsobila na doskách pražských divadiel a objavila sa aj vo viac ako 50 filmoch. Naposledy zažiarila vo filmovej komédii Líbáš jako Bůh, kde stvárnila matku hlavnej hrdinky. Informovali o tom české médiá.
Úmrtie Jaroslavy Adamovej pre denník Blesku potvrdil jej syn Julius Albert.
Adamová si začiatkom roka 2010 zlomila nohu v členku a musela sa podrobiť umelej náhrade kĺbu. Niekoľko týždňov sa rehabilitovala na klinike Malvazinky v Prahe. Zomrela dnes ráno v Liečebni pre dlhodobo chorých v Prahe 6. V tejto pražskej štvrti prežila celý život.
Jaroslava Adamová pôsobila najmä v divadle, ale patrí aj medzi legendy českého filmu a dabingu. Svoj hlas prepožičala napríklad Sofii Lorenovej. Začínala už počas druhej svetovej vojny v Divadle Větrník, neskôr hrala v Divadle Voskovca a Wericha a v ďalších pražských divadelných súboroch.
Za svoje herecké výkony získala českú divadelnú cenu Thálie a za celoživotné pôsobenie v dabingu získala cenu Františka Filipovského, uvádza v jej biografii český filmový portál csfd.cz.


Copyright © TASR 2012