8. 7. 2012

FILMFEST MÜNCHEN

FILMFEST MÜNCHEN







Senegalský film La Piroque, ktorý režíroval Moussa Touré, získal v sobotu večer na záverečnom galavečeri Mníchovského filmového festivalu cenu firmy ARRI za najlepší zahraničný film dotovanú 30.000 eurami.
Film rozpráva príbeh kapitána malej rybárskej bárky, ktorý zoberie na palubu 30 ilegálnych imigrantov, aby sa ich pokúsil prepašovať do Európy cez Kanárske ostrovy a zarobil tak viac na obživu svojej rodiny.
Film o konflikte matky s dcérou, žijúcich v Berlíne - Staub Auf Unseren Herzen - režisérky Hanny Doose získal cenu divákov ako najlepší nemecký film.
Cenu divákov bavorskej televízie pre najlepší film vybraný verejnosťou získal dokument Unplugged: Leben Guaia Guaia o páru mladých nemeckých pouličných muzikantoch. Režíroval ho berlínsky režisér Sobo Swobodnik.
Záverečný sobotňajší galavečer ukončil deväťdňový festival, ktorý uviedol 186 filmov z celého sveta a privítal rad medzinárodných filmových celebrít - americkú herečku Melanie Griffith, francúzsku herečku a režisérku Julie Delpy, amerického herca a režiséra Jamesa Franca či amerického režiséra a scenáristu nezávislých filmov Todda Haynesa.
Melanie Griffith, ktorej najnovší film The Grief Tourist mal tento týždeň svetovú premiéru, prevzala na Mníchovskom filmovom festivale Cenu CineMerit za celoživotný prínos filmu.
Cenu CineVision pre začínajúcich režisérov dotovanú 12.000 eurami získala argentínska režisérka Milagros Mumenthaler za svoj film Abrir Puertas Y Ventanas (Back to Stay). Zobrazila v ňom tri mladé sestry, ktoré si zvykajú na to, že ich stará mama zomrela.
Riaditeľka festivalu Diana Iljine konštatovala, že sa tento rok predalo takmer 70.000 vstupeniek, čo je rovnako ako vlani, hoci tento rok bol festival menší. Vlani uviedol 240 filmov a tento rok o 54 menej.
"Pre nás to znamená veľký úspech, pretože sme mali menej filmov a menej premietaní," zhrnula Iljine, ktorá bola riaditeľkou festivalu prvýkrát.


Mníchovský filmový festival 2013 sa uskutoční v dňoch 28. júna až 6. júla.



Copyright © TASR 2012