3. 7. 2012

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS


Novým generálnym riaditeľom verejnoprávneho rumunského rozhlasu sa stal nominant sociálnych demokratov Ovidiu Miculescu, ktorý vo funkcii nahradí odstúpivšieho Andrása Istvána Demetera.
Generálnym riaditeľom verejnoprávnej rumunskej televízie bude liberálmi podporovaný Claudiu Saftoiu.
Oboch kandidátov na vedúce posty elektronických médií schválili dnes v Bukurešti poslanci rumunského parlamentu.
Opozičná Demokraticko-liberálna strana (PDL), ktorej poslanci sa na hlasovaní nezúčastnili, mieni podať podnet na ústavný súd, pretože nemá zastúpenie vo vedení televízie.


Copyright © TASR 2012



Francúzska vláda zvažuje, že rozšíri poplatky za televíziu aj na majiteľov monitorov k počítačom. Informovala o tom francúzska ministerka kultúry Aurélie Filippetti. "Je potrebné rozšíriť poplatok na (počítačové) obrazovky, ak nevlastníte televízor? To je otázka, ktorú si kladieme. Domácnosti by však nemuseli platiť dodatočné poplatky v prípade, že vlastnia televízny prijímač aj počítač," povedala ministerka. Súčasný poplatok sa používa na financovanie verejnoprávnej televízie a rozhlasu.
Podľa marcového prieskumu spoločnosti Global TV viac ako 11 miliónov Francúzov sleduje televíziu prostredníctvom monitorov počítača, tabletu, či smartfónov. Vládny kabinet, na čele ktorého stojí Francois Hollande, sa snaží v tomto roku prostredníctvom zvýšenia daní získať dodatočné prostriedky vo výške 7,5 mld. eur.


Americký televízny moderátor Anderson Cooper sa verejne prihlásil k svojej homosexualite. "Pravda je taká, že som gej, vždy som ním bol a vždy aj budem. Nemôžem byť ani šťastnejší, som tak sám so sebou spokojný a som na to hrdý," napísal 45-ročný moderátor relácie Anderson Cooper 360° v otvorenom liste svojmu dlhoročnému priateľovi, britskému spisovateľovi Andrewovi Sullivanovi, ktorý sa ho na túto tému prednedávnom opýtal.
Cooper v liste taktiež vysvetlil, prečo s týmto oznámením čakal až doteraz. "Pokiaľ novinár vykonáva svoju prácu spravodlivo a čestne, jeho osobný život by nemal byť podstatný. Aj keď som vďaka môjmu zamestnaniu na očiach verejnosti, snažil som sa udržať si určitú úroveň súkromia vo svojom živote. Uvedomil som si však, že tým, že sa k určitým aspektom svojho súkromného života dlhodobo nevyjadrujem, niektorí ľudia mohli nadobudnúť pocit, že niečo skrývam. Niečo, vďaka čomu sa cítim nepohodlne, zahanbene alebo dokonca vystrašene. Ale to nie je pravda," napísal Cooper.
V priebehu niekoľkých hodín po zverejnení spomínaného listu moderátorovi zagratulovali a vyjadrili podporu viaceré známe osobnosti, ako napríklad moderátorka Ellen DeGeneres, ktorá na Twitteri napísala: "Som na teba hrdá." Cooperovi na Twitteri zablahoželal aj herec Neil Patrick Harris: "Dobre si spravil. Si úžasný". Moderátorovi ďalej vyjadrili podporu napríklad aj herec Jesse Tyler Ferguson, kolega zo CNN Don Lemon a herečky Kathy Griffin a Joan Rivers.



Televízia HBO v pondelok schválila nakrúcanie šiestej série úspešného upírskeho seriálu True Blood: Pravá krv (2008). Vzhľadom na výbornú sledovanosť piatej série tieto správy neboli prekvapením, no otázkou ostáva, kto nahradí scenáristu a tvorcu seriálu Alana Balla (Americká krása, 1999; Six Feet Under, 2001 - 2005). Ten totiž už oznámil, že piata séria je jeho poslednou, preto fanúšikov momentálne zaujíma práve to, čo do seriálu prinesie nový scenárista a ako ovplyvní jeho úroveň.
Seriál True Blood: Pravá krv vytvoril Alan Ball na základe knižnej série Pravá krv z pera autorky Charlaine Harris. Je to príbeh servírky Sookie Stackhouse (Anna Paquin) žijúcej v malom mestečku Bon Temps v Louisiane, ktorá dokáže čítať myšlienky ostatných ľudí. Jedného dňa stretne upíra Billa Comptona (Stephen Moyer), ktorý ju priťahuje sčasti práve preto, že do jeho mysle nedokáže preniknúť, a Sookie spolu s ním začne spoznávať svet upírov a ďalších tajomných bytostí. Anna Paquin si za svoj výkon vyslúžila Zlatý glóbus a seriál má dovedna 12 nominácií na Emmy, pričom jednu z nich premenil na sošku. Okrem Paquin a Moyera v ňom hrajú napríklad Alexander Skarsgard, Joe Manganiello, Ryan Kwanten, Sam Trammell, Rutina Wesley, Chris Bauer, Nelsan Ellis, Carrie Preston či Jim Parrack.


©2012, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.