11. 7. 2012

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS


Pápež Benedikt XVI. zvažuje podanie žaloby na nemecký magazín Titanic, ktorý zverejnil hanlivú karikatúru s jeho podobizňou.
Na upravenej fotografii je šéf Vatikánu oblečený do tradičného pápežského habitu, pričom v oblasti slabín má žltú škvrnu pripomínajúcu moč.
"Aleluja vo Vatikáne! Našiel sa zdroj úniku," píše sa na titulnej strane júlového vydania časopisu.
Magazín tým narážal na kauzu uniknutých tajných dokumentov, ktorá už dostala aj prezývku "Vatileaks" v narážke na projekt WikiLeaks zaoberajúci sa zverejňovaním amerických diplomatických depeší.
Šéfredaktor časopisu Leo Fischer sa ale bráni a tvrdí, že na fotografii žiadna močová škvrna nie je.
"Benedikt nás musel zle pochopiť," vyhlásil. Fotografia podľa neho zobrazuje len "rozliaty nealkoholický nápoj" na jeho pápežskej sutane.
Úrady v severonemeckom Hamburgu však už preventívne magazínu zakázali ďalšie publikovanie spornej upravenej fotografie.
Kauzu Vatileaks pravdepodobne rozpútal pápežov komorník Paolo Gabriele, ktorého už talianska polícia aj zatkla.
Jeden z najbližších ľudí z úzkeho Benediktovho okolia údajne zverejnil viaceré tajné dokumenty z vatikánskych archívov, ktoré opisujú najmä finančné problémy Svätej stolice.
V tejto súvislosti už zo svojho postu odstúpil aj šéf takzvanej Vatikánskej banky. Kauza je podľa niektorých odrazom mocenského boja v sídle katolíckej cirkvi.

 
© 2012, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.














Wikipédia znefunkčnila včera na 24 hodín svoju ruskú stránku na protest proti návrhu zákona, ktorý dáva vláde rozsiahle právomoci zaradiť na čiernu listinu niektoré webové stránky.
Podľa poslancov má návrh zákona, o ktorom bude parlament rokovať dnes, za cieľ ochranu detí. Umožní vláde zablokovať webové stránky, ktoré zverejňujú detskú pornografiu, podporujú samovraždy tínedžerov alebo šíria informácie o drogách.
Proti zákonu protestovali užívatelia internetu i obhajcovia ľudských práv. Prezidentská Rada pre ľudské práva uviedla, že zákon poskytuje príliš široký rámec na to, aby vláda "subjektívne" vyberala, ktoré stránky zaradí na čiernu listinu.
Znefunkčnenie ruskej stránky Wikipédie, na ktorej je prístupný iba oznam so zdôvodnením, nasledovalo po podobnej akcii na anglickej stránke v januári. Wikipédia ním vtedy protestovala voči americkému návrhu zákona proti internetovému pirátstvu (SOPA).
Copyright © TASR 2012