10. 7. 2012

Pokuty naše každodenné

Pokuty naše každodenné


Rada pre vysielanie a retransmisiu (RVR) na dnešnom zasadnutí uložila pokutu vo výške 25.000 eur vysielateľovi MAC TV s.r.o. (programová služba JOJ) v súvislosti s odvysielaním programu Extrémne rodiny 2. marca 2012. Program podľa RVR svojím obsahom a spôsobom spracovania zasiahol do ľudskej dôstojnosti účinkujúceho Tonka a jeho matky. Pre TASR to dnes uviedol riaditeľ kancelárie RVR Ľuboš Kukliš.
RVR dnes uložila pokutu vo výške 5.000 eur aj vysielateľovi MARKÍZA SLOVAKIA, spol. s r.o. (programová služba TV MARKÍZA) za porušenie ochrany maloletých, ku ktorému došlo odvysie1aním programov Dobrodružstvo Poseidonu (1. a 2. časť) dňa 8. 1. 2012, nesprávne klasifikovanými ako nevhodné pre maloletých divákov do 12 rokov.
Markíze RVR uložila aj pokutu 4.000 eur za porušenie povinnosti na jednoznačnú a zrozumiteľnú výzvu na pozorné prečítanie poučenia o správnom použití lieku vo vysielanej reklame na lieky, ku ktorému došlo odvysie1aním reklamného šotu na liek Mucosolvan dňa 6. januára.
Z tohto istého dôvodu RVR uložila pokutu vo výške 3.319 eur aj vysielateľovi TV Joj. K porušeniu zákona došlo odvysie1aním reklamného šotu na liek Oscillococcinum 5. decembra 2010.
RVR uložila pokutu vo výške 3.330 eur vysielateľovi TV Markíza za zvukovú intenzitu reklamy v súvislosti s odvysielaním reklamného bloku počas programu Harry Potter a väzeň z Azkabanu 11. februára 2012. Rada uložila Markíze pokutu vo výške 3.319 eur za porušenie povinnosti zreteľne oddeliť reklamu a zabezpečiť jej rozoznateľnosť a nezameniteľnosť od iných programov, ku ktorému došlo dňa 25. februára 2012 v rámci reklamného prerušenia programu Beethoven 2.
Rada uložila pokutu vo výške 2.000 eur vysielateľovi TV JOJ za porušenie zákona v súvislosti s nedodaním súvislého záznamu z vysielania programu Šport vysielaného dňa 6. januára 2012.
RVR uložila sankciu – upozornenie na porušenie zákona vysielateľovi programovej služby Jemné Melódie za porušenie zákazu priamej podpory predaja, nákupu a prenájmu tovarov a služieb sponzora.
Rada tiež uložila sankciu – upozornenie na porušenie zákona vysielateľovi TV JOJ za porušenie objektívnosti a nestrannosti spravodajských programov v súvislosti s odvysielaním príspevku Hodina angličtiny sa zvrhla v programe Noviny dňa 6. 2. 2012.
RVR uložila sankciu – upozornenie na porušenie zákona vysielateľovi programovej služby TV PATRIOT za nedodanie súvislého záznamu z vysielania programu Na margo vysielaného dňa 15. januára 2012.
Rada začala správne konanie voči prevádzkovateľovi retransmisie Orange Slovensko, a.s., Bratislava vo veci možného porušenia povinnosti v súvislosti s možným poskytovaním retransmisie programových služieb Nova, Nova HD, Nova Cinema, Prima Cool, Prima Family, Prima Love, TV Barrandov a TV Barrandov HD bez súhlasu ich pôvodných vysielateľov.
RVR začala správne konanie voči vysielateľovi RTVS, programová služba Dvojka vo veci možného porušenia objektívnosti a nestrannosti spravodajských programov v súvislosti s odvysielaním príspevku o rozpredaji interiéru hotela Kyjev v programe Regionálny denník dňa 9. mája 2012.
Rada začala správne konanie voči vysielateľovi TV Markíza za možné porušenie ochrany maloletých v súvislosti s vysielaním programu Farma dňa 7. júna 2012.

Copyright © TASR 2012