6. 7. 2012

RTVS GOOD NEWS

RTVS GOOD NEWS


Digitalizácia v Rozhlase a televízii Slovenska (RTVS) sa úspešne rozbehla, agentúru SITA o tom informoval PR manažér sekcie komunikácie RTVS Matúš Benža. K 30. júnu sa zdigitalizovalo 6 895 objektov, čo je o 395 objektov viac, ako bolo plánovaných v harmonograme projektu na toto obdobie. Projekt digitalizácie v RTVS – Slovenskej televízii a v Slovenskom rozhlase podľa Benžu vytvoril podmienky pre zachovanie jedinečných zdrojov ľudského poznania alebo vyjadrovania ako spoločného dedičstva.
Finančný príspevok 8 740 554,50 eura získal verejnoprávny RTVS v marci z Európskeho fondu regionálneho rozvoja v rámci Operačného programu Informatizácia spoločnosti, prioritná os 2 Rozvoj pamäťových a fondových inštitúcií a obnova ich národnej infraštruktúry ako partner národného projektu Digitálna audiovízia. Peniaze sú určené na aktivity, v rámci ktorých sa vybuduje digitalizačná linka na digitalizáciu zvukovo-obrazových objektov, rozšíri sa digitalizačná linka na digitalizáciu audio objektov a zdigitalizuje sa minimálne 57 700 objektov.
Cieľom národného projektu Digitálna audiovízia je vybudovať dve špecializované digitalizačné pracoviská a zdigitalizovať minimálne 58 700 audiovizuálnych kultúrnych objektov - filmov, videí aj zvukových nahrávok. Projekt, ktorý je unikátny v celoeurópskom meradle, realizuje Slovenský filmový ústav (SFÚ) v spolupráci s RTVS. Ako agentúru SITA začiatkom júna informovala tlačová tajomníčka SFÚ Simona Nôtová, projekt sa oficiálne začal vlani 1. mája náročnou prípravnou fázou, realizácia jeho aktivít je naplánovaná do 30. júna 2015.
Digitalizačné pracovisko SFÚ sa vybuduje v treťom štvrťroku tohto roka v suteréne Kina Lumiére na Špitálskej ulici v Bratislave. Zároveň sa zmodernizujú ďalšie pracoviská, ktorých činnosti priamo súvisia s digitalizáciou. "Ide o odborné pracoviská v sídelnej budove SFÚ na Grösslingovej ulici v Bratislave a depozitáre v Pezinku," informovala Nôtová. Digitalizácia v SFÚ, do ktorej bude zapojených 60 pracovníkov, sa skladá z prípravných prác, konverzie a postprocessingu. Jej výstupom bude "minimálne tisíc zdigitalizovaných filmových objektov (22,2 miliónov súborov) s popisnými metadátami pre dlhodobé uchovávanie vo vysokom (originálne skeny a mástre) i nízkom rozlíšení (pre účely odborných činností). V RTVS sa zväčší kapacita jestvujúceho digitalizačného pracoviska pre digitalizáciu zvukových objektov a vybuduje sa pracovisko pre digitalizáciu audiovizuálnych (video) objektov. Digitalizovať sa bude v rozhlasovom aj televíznom sídle RTVS v Bratislave na Mýtnej ulici a v Mlynskej doline. Digitalizácia minimálne 57 700 kultúrnych objektov sa RTVS začala v januári tohto roka a pracuje na nej približne 50 ľudí, dodala Nôtová.
Minister kultúry Marek Maďarič 11. júna informoval, že vo všetkých ôsmich národných projektoch v procese digitalizácie kultúrneho dedičstva našlo Ministerstvo kultúry SR veľa problémov - omeškanie voči harmonogramom ich implementácií, či riziko neoprávnených výdavkov pri objednávkach na nákup digitalizačných zariadení a výpočtovej techniky. Vzhľadom na takýto stav sa dá podľa ministra povedať, že dosiahnutie cieľových hodnôt digitalizácie kultúrneho dedičstva bude mimoriadne ťažké. “Napriek tomu, že nedostatky v príprave národných projektov ohrozujú realizáciu významnej časti digitalizácie, nemôžeme si z hľadiska času dovoliť začínať odznova, preto ministerstvo kultúry začalo proces implementácie prioritnej osi 2 aktívne koordinovať,“ povedal Maďarič. Ministerstvo kultúry preto v júni avizovalo, že pre tento rok dokáže garantovať zazmluvnenie a teda čerpanie u prioritnej osi 2 na úrovni 30 miliónov eur.



© 2012, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.