2. 7. 2012

RTVS NEWS

RTVS NEWS





Novým riaditeľom Rozhlasu a televízie Slovenska (RTVS) by sa mal stať odborník a manažér, ktorý vie, čo má byť úlohou verejnoprávnej televízie a rozhlasu. Pre TASR to dnes uviedol prezident SR Ivan Gašparovič. "K verejnoprávnej službe tejto inštitúcie by mali patriť aj rýchle, kvalitné a objektívne informácie pre občanov o dianí doma a vo svete. Kandidát na takúto riadiacu funkciu by mal dobre poznať televízne a rozhlasové prostredie a mal by byť aj reálnym ekonómom," povedal prezident.
Potrebu zabezpečiť objektívne informácie pre verejnosť spomína aj predseda výboru pre médiá a kultúru Dušan Jarjabek (Smer-SD). Dôležité je podľa neho, aby sa podávanie informácií nemiešalo s ich komentovaním. "Ja nemám nič proti komentárom, ale nesmú sa skrývať podprahovo ako spravodajstvo a majú byť aj jasne označené," vysvetlil.
Osobne by pritom privítal, keby nové vedenie prinieslo zmeny aj do programovej štruktúry. Prekáža mu napríklad, že oba okruhy Slovenskej televízie niekedy vysielajú rovnaký typ programu a divák tak nemá na výber. "Vysielajúca štruktúra by mala byť rozmanitá, spĺňajúca podmienky verejnej služby. Nemalo by to byť len o spravodajstve, ale v prvom rade o kvalite a nepredražovaní programu," zhrnul.
Exminister kultúry Daniel Krajcer (SaS) považuje tému prípadných zmien v kontexte voľby nového generálneho riaditeľa až za druhoradú. Hlavnou otázkou je podľa neho to, či odvolanie doterajšej šéfky RTVS Miloslavy Zemkovej bolo v súlade so zákonom. "Myslím si, že po ekonomickej konsolidácii ďalším krokom, ktorý treba zvážiť, je programová zmena," poznamenal na margo osobných predstáv o zmenách. Poukázal na to, že takýto krok by bol len ťažko realizovateľný v prípade, ak by predchádzajúce vedenie nenapravilo zlý ekonomický stav, v ktorom verejnoprávnu inštitúciu prebralo. Či sa na hlasovaní o šéfke v pléne zúčastní, dnes ešte nevedel povedať.
Poslankyňa SDKÚ-DS Magda Vášáryová od kandidátov očakáva, že zodpovedajú tri otázky. Vyjadriť by sa podľa nej mali, či budú rešpektovať spojenie SRo a STV v rámci RTVS, alebo sa ich budú snažiť rozdeliť. Zodpovedať by mali aj to, ako sa stavajú k avizovanej zmene ponechať financovanie média z takzvaných koncesionárskych poplatkov. "Tretia vec, na ktorú by mal kandidát odpovedať, je to, ako sa bude stavať k tomu, že to je verejnoprávne médium a on bude zvolený jedine a výlučne jednou stranou," doplnila.
Záujemcovia o stoličku šéfa RTVS môžu svoju prihlášku poslať najneskôr 17. júla. Podľa platnej legislatívy môže tento post obsadiť osoba s vysokoškolským vzdelaním druhého stupňa, ktorá má minimálne päťročnú odbornú prax v oblasti riadenia. Prihlásiť sa do súťaže nemôže napríklad poslanec parlamentu, člen vlády alebo funkcionár politickej strany. Súčasťou podávanej prihlášky musí byť aj projekt riadenia a rozvoja RTVS.


Po zlúčení SRo a STV sa vlani do súťaže o post generálneho riaditeľa prihlásilo celkom 19 kandidátov. V súčasnosti sa v súvislosti s obsadením tejto pozície najčastejšie spomínajú ako kandidáti generálny riaditeľ Tlačovej agentúry SR Jaroslav Rezník a bývalý šéf televízie Markíza Václav Mika.



Copyright © TASR 2012