30. 7. 2012

TOUR de GR RTVS - Rezník

TOUR de GR RTVS - Rezník


Rozhlas a televízia Slovenska (RTVS) by mal od septembra 2014 vysielať na troch televíznych okruhoch. Predpokladá to projekt riadenia a rozvoja RTVS, ktorý dnes poslancom parlamentného výboru pre kultúru a médiá predstavil kandidát na post šéfa verejnoprávneho média Jaroslav Rezník. Navrhuje pretransformovať Dvojku na spravodajskú televíziu a vytvoriť nový okruh, ktorý bude vysielať program pre deti."Ponúkam vám v RTVS najviac programov pre deti, najviac správ a živých spravodajských prenosov, ponúkam vám najviac folklóru a slovenskej hudby, najviac šancí pre regióny, najviac príležitostí pre nové médiá a najviac šancí pre talenty," zhrnul svoj projekt Rezník.
Generálny riaditeľ Tlačovej agentúry SR (TASR) Jaroslav Rezník chce tiež posilniť pôvodnú tvorbu. V tomto kontexte zdôraznil význam zmluvy so štátom, vďaka ktorej sa pôvodná tvorba nedostala na úplný okraj mediálnej tvorby. Zmeniť by sa podľa neho mal aj prístup k zamestnancom, spravodajstvu, novým médiám a modernizácii technológií. Zamestnanci SRo a STV by mali podľa neho viac spolupracovať.
Hoci Rezník počíta s tromi televíznymi okruhmi, priestor pre samostatný športový kanál v súčasnosti nevidí. "Šport by bol zaraďovaný do vysielaní televíznych okruhov podľa toho, aké konkrétne práva sa podarí kúpiť na roky 2013-2015," uviedol.
Šéf verejnoprávnej tlačovej agentúry v projekte predpokladá, že zmysluplné fungovanie RTVS bude ročne stáť zhruba 120 miliónov eur. Aj preto presadzuje, aby sa takzvané koncesionárske poplatky valorizovali.
Opoziční členovia výboru pochybujú, že by sa Rezníkov projekt pri súčasnom financovaní média podarilo skutočne zrealizovať. Exminister kultúry Daniel Krajcer (SaS) argumentoval tým, že pri výbere poplatkov za služby verejnosti získa RTVS zhruba 72 miliónov ročne a peniaze zo zmluvy so štátom sa dajú použiť iba na konkrétne projekty.
"Hovorím síce, že na štandardné fungovanie RTVS treba 120 miliónov eur, ja ale nehovorím, že na budúci rok budú," reagoval Rezník. Podľa neho pri výbere koncesionárskych poplatkov existuje veľká rezerva a už v budúcom roku by sa mohlo vyzbierať rádovo až 85 miliónov eur. "Pripúšťam aj možnosť, že by to bolo financované štátom, ale tam vidím väčšie riziká," doplnil. Ekonomická situácia totiž môže podľa neho vytvoriť tlak na šetrenie na úkor verejnoprávneho média.
Rezník pri predstave svojej vízie poukázal na okruh problémov, ktoré RTVS v súčasnosti má. Vo verejnosti sa podľa neho vytvorila ilúzia ozdravenia finančného stavu, avšak v skutočnosti telerozhlas dostal vlani v rôznej forme dotácie vo výške takmer 43 miliónov eur. Katastrofálne sú podľa neho aj čísla sledovanosti, Dvojku sleduje zhruba 18.000 ľudí a Jednotku asi 70.000 ľudí. "Chcem vyšší podiel pre Jednotku, chcem 16 percent," povedal Rezník.
Šéf verejnoprávnej tlačovej agentúry bol posledným z 11 kandidátov, ktorí sa dnes predstavili poslancom parlamentného výboru pre kultúru a médiá. Tí dnes zasadnú ešte raz, ale už bez účasti kandidátov, aby pripravili správu o ich vypočutí. Na základe nej predseda parlamentu Pavol Paška (Smer-SD) rozhodne o zvolaní schôdze NRSR venovanej voľbe generálneho riaditeľa RTVS. Tá by sa mohla uskutočniť najskôr v stredu (1.8.).