30. 7. 2012

Zomrel Chris Marker

Zomrel Chris Marker




V deň svojich 91. narodenín zomrel v nedeľu francúzsky spisovateľ, fotograf, novinár a režisér Chris Marker.
V pondelok o tom informovala webová stránka Lemonde.fr. Okolnosti úmrtia zatiaľ nie sú známe.
Chris Marker publikoval svoju prvú knihu Le Coeur Net v roku 1949.
Ako filmár debutoval dokumentárnym filmom Olympia 52 (1952) o olympijských hrách v Helsinkách. Aj v nasledujúcich rokoch nakrúcal prevažne dokumentárne snímky, no nevyhýbal sa ani surrealistickým dielam ako Les Astronautes (1959), s ktorým mu pomáhal Walerian Borowczyk.
Jedným z jeho najznámejších diel je krátkometrážny film Rampa (La Jetée, 1962), ktorý sa stal predlohou pre Dvanásť opíc (1995) režiséra Terryho Gilliama. Medzi jeho ďalšie významné diela patria esejistické snímky A Grin Without a Cat (1977) a Sans Soleil (1983) a film A.K. (1985) o japonskom filmárovi Akirovi Kurosawovi.
Marker, ktorý bol spolu s Resnaisom, Vardom, Colpim a Gattim súčasťou hnutia Left Bank Cinema, počas celého života len výnimočne poskytoval rozhovory a nechcel, aby ho fotografovali.
Jeho priateľ Alain Resnais ho označil za "prototyp muža dvadsiateho prvého storočia". Filmový teoretik Roy Armes o ňom povedal, že je "neklasifikovateľný, pretože je unikátny". "Francúzska kinematografia má svojich dramatikov, poetov, technikov, životopiscov, no iba jedného skutočného esejistu - Chrisa Markera," uviedol Armes.



© 2012, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.