1. 8. 2012

AFTERTOUR de GR RTVS 2


AFTERTOUR de GR RTVS 2  


 Hoci Václav Mika zvíťazil v tajnej voľbe nového generálneho riaditeľa RTVS pomerne jednoznačne, rozhodovanie v radoch vládneho Smeru-SD nebolo úplne jednoznačné. Priznal to dnes predseda parlamentného výboru pre kultúru a médiá Dušan Jarjabek (Smer-SD).
"Debata, ktorá bola na poslaneckom klube bola veľmi otvorená a v mnohom aj polemická. A to, že ten klub hlasoval tak ako hlasoval, tak to urobil až po úvahe nad diskusnými príspevkami, ktoré boli na klube," uviedol Jarjabek.
Hoci predseda mediálneho výboru pôvodne avizoval, že prezradí koho osobne v tajnej voľbe podporil, napokon od tohto zámeru upustil. "Keby som povedal, koho som volil, mohlo by to vyzerať tak, ako keby som si chcel tohto generálneho riaditeľa zaväzovať istým spôsobom," vysvetlil.
Opozičný poslanec a exminister kultúry Daniel Krajcer (SaS) je napriek tomu presvedčený, že už to, že sa voľba vôbec konala, je dôkazom snahy Smeru-SD politicky ovládnuť RTVS. Pripustil, že obaja neoficiálni favoriti - Václav Mika aj Jaroslav Rezník boli dobrými kandidátmi na post, o ktorý sa uchádzali. "Obaja sú kvalifikovaní, aby viedli médium, veď to napokon obaja aj dokázali. Problém však vyplýva z niečoho iného, a to je nezákonný postup pri odvolávaní generálnej riaditeľky Miloslavy Zemkovej," vysvetlil neúčasť väčšiny opozičných poslancov v tajnej voľbe.
Krajcer argumentuje tým, že sociálni demokrati doteraz presadzovali, aby prezident SR Ivan Gašparovič čakal na rozhodnutie Ústavného sudu SR v súvislosti s rozhodnutím o vymenovaní Jozefa Čentéša za generálneho prokurátora. V tomto prípade však na rozhodnutie toho istého súdu o podaní bývalej šéfky RTVS Miloslavy Zemkovej čakať nechceli. "Je zrejmé, o čo im ide. Ponáhľajú sa, aby mohli čo najskôr ovládnuť verejnoprávne médiá. Je to politická fraška a na nej sme sa jednoducho nemohli zúčastniť," komentoval exminister.
"Ja som sa už pred voľbou vyjadril, že ak by som išiel voliť, tak by som volil Miku," reagoval opozičný poslanec Radoslav Procházka (KDH). Bolo by však podľa neho nezodpovedné zúčastniť sa na voľbe, keď je spochybňovaná legitimita odvolania doterajšej šéfky RTVS. "Pred pár týždňami sa stalo, že v dôsledku nálezu ÚS SR sa do funkcie vrátil Dušan Muňko ako riaditeľ Sociálnej poisťovne. Ak by rovnakým spôsobom rozhodol ÚS SR o odvolaní generálnej riaditeľky Zemkovej, tak by sme zrazu mali situáciu, v ktorej by boli dvaja riaditelia," poznamenal.
Exriaditeľ TV Markíza Václav Mika dnes dostal od poslancov v tajnej voľbe 74 hlasov. Poverovací dekrét si prevezme vo štvrtok (2.8.).

Copyright © TASR 2012