23. 8. 2012

MEDIA NEWS


MEDIA NEWS



Ruská spravodajská televízia RT vysielajúca v anglickom jazyku získala tento rok nomináciu na medzinárodné televízne ceny Emmy v kategórii spravodajstvo. Oznámila to dnes na svojej internetovej stránke americká Medzinárodná akadémia televíznych umení a vied, ktorá toto prestížne ocenenie udeľuje.
Ruskú televíziu nominovali za jej spravodajské pokrytie pouličných protestov hnutia Occupy Wall Street.
"Hnutie Occupy sa 15. októbra 2011 rozšírilo do celého sveta. Začalo v New Yorku, kde si demonštranti, nespokojní so spôsobom, ako ich vlády spravujú ekonomiku, rozložili stany pred budovou burzy cenných papierov. RT pomohla tlmočiť odkaz demonštrantov celému svetu," konštatovali organizátori po zverejnení nominačného zoznamu.
Ako uviedla agentúra RIA Novosti, okrem RT je v rovnakej kategórii nominovaná panarabská televízia al-Džazíra za spravodajstvo o povstaní v Líbyi, japonská televízia NHK za informácie o zemetrasení v Japonsku v marci 2011 a brazílska TV Globo za spravodajstvo o ničivej vlne dažďov a zosuvov pôdy v Brazílii začiatkom roka 2011.


Copyright © TASR 2012



Ekvádorský prezident Rafael Correa chce mať posledné slovo pri rozhodnutí, či jeho krajina vyhostí bieloruského blogéra a bývalého armádneho dôstojníka Aljaksandra Barankova späť do Bieloruska. Bývalý kapitán ušiel do Ekvádora v roku 2009 po tom, čo ho bieloruské úrady obvinili zo sprenevery. Obvinenie pokladá Barankov za pomstu za protivládne blogy, v ktorých písal o rozsiahlej korupcii vo vláde. Ekvádor mu udelil v roku 2010 azyl, no Minsk požiadal o jeho vydanie, o čom momentálne rozhoduje ekvádorský súd. Barankov tvrdí, že v Bielorusku by mu mohol hroziť trest smrti za vlastizradu. "Ekvádor nevydá človeka, ktorého život je ohrozený," vyhlásil námestník ministerstva zahraničných vecí Marco Albuja. V prípade, ak súd rozhodne o vydaní Barankova, prezident Correa by mohol toto rozhodnutie zvrátiť.
 

©2012, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.