13. 8. 2012

MEDIA NEWS







V Letnej žurnalistickej škole Karla Havlíčka Borovského, ktorá sa začína v nedeľu (19.8.) v Havlíčkovom Brode v Českej republike, budú mať výrazné zastúpenie slovenskí mediálni odborníci. Hlavnou témou seminára pre začínajúcich novinárov budú česko-slovenské vzťahy.
V jednotlivých odborných sekciách sa študenti môžu stretnúť napríklad s odborníčkou na televízne spravodajstvo Stanislavou Benickou alebo spravodajcom českého Rádiožurnálu, slovenským rodákom Ľubomírom Smatanom, ktorý bude viesť skupinu zameranú na rozhlasové spravodajstvo.
V priebehu týždňového seminára vystúpi pred mladými adeptmi na žurnalistické povolanie aj dramaturg a publicista Ladislav Snopko. "Vo svojom vystúpení sa bude venovať téme Gorila a vplyvu marketingu a médií na predvolebnú kampaň," uviedol pre TASR jeden zo spoluautorov projektu letnej žurnalistickej školy Milan Pilař.
Návštevníkom školy sa predstaví aj exministerka spravodlivosti SR Lucia Žitňanská, ktorá vystúpi v debate pod názvom Podoby práva a bezprávia v médiách.
Na tohtoročnom 8. ročníku letnej žurnalistickej školy v Havlíčkovom Brode sa zúčastní 50 mladých ľudí z Česka, Slovenska i Ukrajiny. Okrem základov žurnalistiky, marketingu a PR sa budú venovať aj histórii, kultúre a súčasnosti strednej Európy.
"Týždňový program nie je určený iba pre účastníkov školení, popoludňajšie debaty a prednášky môže navštíviť ktokoľvek, " priblížil TASR Pilař s tým, že okrem slovenských a českých mediálnych zástupcov navštívia letnú žurnalistickú školu aj novinári z Nemecka, Poľska a Rakúska.
Jedným z partnerov týždenného kempu pre začínajúcich novinárov je aj Slovenský inštitút v Prahe.
Letná žurnalistická škola Karla Havlíčka Borovského v Havlíčkovom Brode je určená pre študentov stredných a vysokých škôl z Európy. Jej hlavným cieľom je zoznámenie mladých ľudí s prácou novinára a fungovaním médií. Od roku 2005, kedy sa letná žurnalistická škola v Havlíčkovom Brode konala po prvý raz, ju medzi medzi desiatkami hostí navštívili aj bývalý československý prezident Václav Havel, novinár Václav Moravec, bývalý podpredseda vlády SR Rudolf Chmel či politik a spisovateľ Jozef Banáš.



Jeden z kameramanov sýrskej provládnej televízia al-Ichbáríja, ktorého pred troma dňami uniesli spolu s ďalšími novinármi, je pravdepodobne mŕtvy. Oznámila to dnes sýrska televízia.
Štvoricu zamestnancov zajala v piatok na severnom predmestí Damasku at-Tál ozbrojená skupina.
Dnes sa objavilo video s troma členmi tímu, ktorí prežili. Na videu tvrdia, že ich zadržujú vzbúrenci a zaobchádzajú s nimi dobre.
Muž, ktorý sa na videu predstavil ako hovorca vzbúrencov, povedal, že kameraman prišiel o život počas bombardovania vládnymi silami. Generálny riaditeľ televízie al-Ichbáríja sa domnieva, že kameraman je mŕtvy.
Udalosti zachytené na videu nie je možné nezávisle overiť.
V júni vtrhli neznámi ozbrojenci do sídla televízie al-Ichbáríja a zavraždili sedem zamestnancov.

Copyright © TASR 2012