15. 8. 2012

MK SR a RTVS NEWS



MK SR a RTVS NEWS


Ministerstvo kultúry by budúci rok malo hospodáriť s takmer 242 miliónmi eur. To je navýšenie jeho rozpočtu oproti súčasnosti o 60,7 miliónov eur, teda o 33,5 percent. V tejto sume je však stále zahrnutý transfer pre Rozhlas a televíziu Slovenska (RTVS) pre plánované zrušenie tzv. koncesionárskych poplatkov. Uvádza sa to v návrhu rozpočtu verejnej správy na roky 2013 až 2015, ktorú dnes na svojej internetovej stránke uverejnilo ministerstvo financií.
Predchádzajúca vláda odsúhlasila zánik koncesií od roku 2013 s tým, že verejnoprávne médium má mať zo štátneho rozpočtu garantovaných na svoj chod minimálne 90 miliónov eur. Kabinet Roberta Fica sa rozhodol platenie koncesií ponechať aj naďalej. Novela zákona o tzv. koncesionárskych poplatkoch by sa mala dostať na niektoré z najbližších rokovaní vlády.
V roku 2013 je na grantový systém rezortu rozpočtovaných 10,6 miliónov eur. V porovnaní so schváleným rozpočtom roku 2012 sú výdavky na financovanie tzv. neštátnej kultúry najmä prostredníctvom inštitúcií tretieho sektora nižšie o polovicu. Ide o dotačný systém na podporu projektov z oblasti divadelného, výtvarného, tanečného, hudobného, literárneho umenia a na obnovu národných kultúrnych pamiatok.
Minister kultúry SR Marek Maďarič bude ešte hovoriť so šéfom rezortu financií Petrom Kažimírom o navýšení rozpočtu pre svoje ministerstvo. Určite chce navýšiť grantový systém ministerstva, prioritné aktivity rezortných inštitúcií a kapitálové výdavky. Do nich spadá napríklad rekonštrukcia Slovenskej národnej galérie (SNG). Na tento účel je potrebných na budúci rok ďalších 10 miliónov eur. Maďarič predpokladá, že by s touto sumou nemal byť problém. "Toto je aj po debate s ministrom financií akceptované ako veľmi dôležitá investícia," poznamenal. Podľa neho je však kapitálové výdavky potrebné navýšiť, keďže v havarijnom stave sú tiež iné budovy, ktoré spadajú pod MK. Ako dodal, zároveň treba počítať s ďalšími situáciami, ktoré vzniknú ad hoc.

Copyright © TASR 2012