25. 8. 2012

RTVS NEWS

RTVS NEWS


Pri príležitosti sviatku Panny Márie Kráľovnej odvysiela Rozhlas a televízia Slovenska v nedeľu 26. augusta 2012 o 10.00 hod. na Dvojke priamy prenos Slávnostnej sv. omše z pútnického miesta Studnička vo farnosti Nová Ves nad Žitavou. Slávnosti predsedá nitriansky biskup Mons. Viliam Judák. Koncelebrujú správca farnosti Mgr. Pavol Vaňo a vrábeľský dištriktuálny dekan Dr. Miloš Krasňanský.
Svätá omša je vyvrcholením Hlavnej mariánskej púte, ktorá sa na Studničke koná každoročne v nedeľu po sviatku Panny Márie Kráľovnej za účasti pútnikov zo širokého okolia. Sviatok pripomína, že Panna Mária je Matkou Kráľa všetkých kráľov, Božieho Syna - Ježiša Krista.
Pútnický areál Studnička sa nachádza v západnej časti novoveského chotára. V blízkosti lurdskej jaskyne vyviera prameň osviežujúcej vody, ktorý - podľa legendy - vytryskol v 19. storočí a pastierovi oviec ho ukázala Božia Matka držiaca za ruku dieťa. Nad prameňom tvoria živý chrám koruny troch líp a javora, ktoré ako prejav vďaky zasadil Jakub Remiš po prvej svetovej vojne, keď sa z ruského zajatia vrátili muži z obce. Veriaci navštevovali Studničku počas celého obdobia totalitného komunistického režimu a po jeho páde sa pričinili o ďalší rozvoj pútnického miesta.
Úcta k Panne Márii Kráľovnej siaha až do prvého tisícročia; pre celú cirkev ho ustanovil pápež Pius XII. v roku 1954 pri príležitosti stého výročia vyhlásenia dogmy o Nepoškvrnenom počatí Panny Márie.