14. 8. 2012

Stanovisko RTVS k obchodnej verejnej súťaži vyhlásenej 3. apríla

Stanovisko RTVS k obchodnej


verejnej súťaži vyhlásenej 3. apríla



V pondelok 13. augusta 2012 ukončila svoju činnosť porota na vyhodnocovanie ponúk, ktoré dostal Rozhlas a televízia Slovenska po vyhlásení výzvy na predkladanie návrhov na prenájom priestorov budovy/mediálneho komplexu. Obchodnú verejnú súťaž na budúce priestorové usporiadanie Rozhlasu a televízie Slovenska vyhlásila 3. apríla 2012 vtedajšia generálna riaditeľka RTVS Miloslava Zemková.
Generálny riaditeľ RTVS Václav Mika: „Predmetná súťaž riešila len priestorové usporiadanie a stavebnú časť nového sídla RTVS bez technickej a technologickej infraštruktúry. Pokiaľ nie je zrejmý systém financovania a výška nákladov na technologickú časť projektu, nie je možné zodpovedne ohodnotiť koncept mediálneho komplexu ako celku. Na realizáciu projektu priestorového usporiadania RTVS je potrebné dopracovať technologický projekt, pri ktorom je ale predpoklad, že bude finančne náročnejší ako samotná stavebná časť projektu.“
Podľa generálneho riaditeľa RTVS boli ponuky v súťaži vypracované kvalitne a s dobrým úmyslom, ale momentálne je možné ich vnímať len ako indikatívny prieskum trhu a nie ako riešenie, ktoré zabezpečuje nielen infraštruktúrnu, ale aj technickú a technologickú stránku budúceho mediálneho komplexu a fungovania rozhlasu a televízie. „Je potrebné zdôrazniť, že zadanie obchodnej verejnej súťaže nebolo komplexné a dopracované vzhľadom na to, že neriešilo spomínanú technickú a technologickú časť, ktorá je fundamentom rozhlasu a televízie. Akýkoľvek projekt, ktorý nepočíta s technológiami, je preto v tomto štádiu pre RTVS nerealizovateľný,“ uviedol generálny riaditeľ RTVS Václav Mika.