18. 9. 2012

Burkina Faso TV

Burkina Faso TV




Kritiku programu, najmä reality šou, dnes adresoval dvom najsledovanejším súkromným televíziám poslanec OĽaNO Alojz Hlina. Podľa jeho slov niektoré relácie, ktoré tieto dve televízie ponúkajú, sú absolútny škandál.
Hlina vystúpil v rozprave k novele zákona o vysielaní a retransmisii, ktorá poskytovateľom audiovizuálnych služieb od januára 2013 prikazuje mesačne vyhradiť európskym dielam najmenej 20 percent z celkového času programov ponúkaných v ich katalógu. "Burkina Faso by bola lepšou voľbou ako relácie, ktoré sú tam teraz," tvrdí Hlina.
Poslanec si podľa svojich slov nevie predstaviť, že by v USA povolili nakrúcať reality šou päť metrov od Washingtonovho pamätníka, ako sa to udialo v Bratislave v blízkosti Pamätníka M. R. Štefánika. "Je tu obrovská brutálna servilita voči chúťkam niektorých dramaturgov," povedal.
Hlina je tiež pripravený osloviť druhú najsledovanejšiu súkromnú televíziu a jej predstaviteľov poprosiť, či by sa ich program nedal zjemniť a zvoľniť. "Prečo 13-ročné deti hodnotí pornoherec z homosexuálneho filmu? To na Slovensku naozaj nemáme niekoho iného?" pýtal sa.
Kriticky sa o obsahu vysielania nedávno vyjadril aj minister kultúry Marek Maďarič (Smer-SD), ktorý chce spustiť širokú celospoločenskú diskusiu o obsahu, ktorý vysielajú najväčšie súkromné televízie. Poznať chce stanovisko verejnosti, ale aj ústavných činiteľov, samospráv či cirkví. Podľa ministra súkromní televízni vysielatelia ponižujú ľudskú dôstojnosť a vedú pomyselnú kultúrnu vojnu voči občanom Slovenska.

S dnešným Hlinovým vystúpením sa Maďarič z hľadiska jeho obsahu stotožnil. "Nie všetci si uvedomujú silu televízie, ja ju nepodceňujem, ale ani nepreceňujem. Myslím si, že v tomto prípade spoločenský tlak môže byť účinnejší ako nejaká opona. Tak, ako vnímam tie reakcie, sme v situácii, keď ten trend dokážeme pozastaviť," myslí si Maďarič, no pripúšťa, že v televíznom vysielaní budú bulvárne prvky vždy.
Prvé opatrenie v oblasti televízneho vysielania chce Maďarič presadiť už do konca tohto roku. Do medzirezortného pripomienkového konania plánuje predložiť všeobecne platný predpis, ktorý by zakázal vysielanie programov nevhodných pre deti do 15 rokov pred 20.00 h.

Copyright © TASR 2012