19. 9. 2012

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS



Americká herečka Lea Michele sa stala novou tvárou kozmetickej značky L’Oréal Paris. "Som šťastná a viac ako poctená tým, že sa stanem súčasťou rodiny L’Oréal Paris," povedala hviezda seriálu Glee (2009) pre magazín People. "Som fanúšičkou L’Oréal Paris nielen pre ich úžasné produkty, ale aj pre to, za čím stoja. Som vďačná, že som súčasťou televíznej šou, ktorá propaguje vnútornú krásu a sebaúctu. A teraz zas za to, že som sa stala súčasťou tak úžasnej rodiny, ktorá šíri rovnako skvelú myšlienku," uviedla 26-ročná herečka.
Michele sa tak dostala na zoznam prestížnych mien, ktoré L’Oréal Paris reprezentujú, ako Jennifer Lopez, Beyoncé, Gwen Stefani či Eva Longoria. "Môj sen sa stal skutočnosťou," prezradila. "Lea je prekrásna zvonka aj zvnútra, čím perfektne ilustruje filozofiu našej značky, ‘Pretože ty za to stojíš‘," povedala prezidentka L’Oréal Paris USA Karen T. Fondu. "Sme poctení, že ju môžeme privítať do našej rodiny," dodala. Prvé televízne a printové reklamy s Leou Michele sa do médií dostanú začiatkom roka 2013.
Lea Michele sa herectvu a spevu venuje odmalička a už ako dieťa účinkovala na Broadwayi. Po celom svete ju preslávila rola Rachel v seriáli Glee, no má za sebou už aj filmový debut. Zahrala si v snímke Silvestrovská noc (2011) po boku hviezd ako Katherine Heigl, Robert De Niro, Jessica Biel, Hilary Swank, Michelle Pfeiffer, Sofía Vergara či Ashton Kutcher.

© 2012, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.



Francúzsky satirický magazín Charlie Hebdo zverejnil dnes nové karikatúry proroka Mohameda. Kritici sa obávajú, že reakciou budú ďalšie násilnosti radikálnych islamistov po búrlivých protestoch vyvolaných protiislamským filmom.
Webová stránka týždenníka bola dnes dopoludnia nedostupná. Bezprostredne nebolo jasné, či sa nestala terčom hackerov, konštatovala agentúra DPA. Pre mnohých moslimov je akékoľvek zobrazovanie proroka Mohameda rúhačské, keďže to zakazuje ich viera.
Karikatúry Mohameda vyvolali už viackrát násilné protesty v islamskom svete. Začiatkom roku 2006 pri nich prišlo o život viac než 150 ľudí. Vyvolali ich vtedy karikatúry v dánskych novinách Jyllands-Posten.
Časopis Charlie Hebdo obhajoval zverejnenie karikatúr už vopred s odvolaním sa na slobodu tlače. Šéfredaktor Stéphane Charbonnier povedal, že nie sú provokujúcejšie než zvyčajne. Kresby v aktuálnom dnešnom vydaní podľa neho vzbudia pohoršenie len tých, ktorí chcú byť pohoršení.
Francúzska vláda vyzvala v utorok večer médiá v krajine na zodpovednosť v súvislosti so situáciou okolo kontroverzného americkému filmu. Nesúhlasí s akýmkoľvek prekračovaním miery, uviedol vo vyhlásení premiér Jean-Marc Ayrault. Vo Francúzsku podľa neho platí sloboda prejavu, zároveň však musí byť zachovaná tolerancia a rešpekt voči rôznym náboženským presvedčeniam.
Premiér Ayrault dnes oznámil, že vláda nepovolí demonštráciu proti videu zosmiešňujúcemu proroka Mohameda, ktorú plánujú v Paríži na sobotu. "Nie je nijaký dôvod pripúšťať konflikty, ktoré nemajú nič do činenia s Francúzskom," uviedol v rozhovore pre rádio RTL. Podaná žiadosť o povolenie protestu bude podľa neho zamietnutá.
Minulý víkend na vopred neohlásenej demonštrácii neďaleko veľvyslanectva USA v Paríži zatkli približne 150 osôb.
Časopis Charlie Hebdo mal už v minulosti pre podobné provokácie problémy. Po zverejnení mimoriadneho vydania "Šaría hebdo" so "šéfredaktorom Mohamedom" podpálili v novembri 2011 jeho sídlo. Hackeri vtedy tiež dočasne zneprístupnili jeho webovú stránku. Budovu redakcie v utorok večer umiestnili pod sprísnenú policajnú ochranu.




Francúzske ministerstvo zahraničných vecí dnes oznámilo, že v piatok 21. septembra francúzske ambasády, konzuláty a tiež francúzske školy v približne 20 moslimských krajinách na svete zostanú zatvorené. Dôvodom je dnešné zverejnenie nových karikatúr proroka Mohameda vo francúzskom satirickom magazíne Charlie Hebdo.
Francúzska diplomacia tento krok podľa internetového vydania belgického denníka La Derniere Heure zdôvodňuje skutočnosťou, že piatok je pre moslimov deň modlitieb a sú dôvody na obavy, že po modlitbách veľké koncentrácie moslimských veriacich môžu prejaviť svoju nespokojnosť kvôli karikatúram v časopise rovnako násilným spôsobom, ako sa to stalo v moslimskom svete po zverejnení videa Innocence of Muslims (Nevinnosť moslimov) na internete.
Šéfredaktor časopisu Stéphane Charbonnier v reakcii na oznámenie ministerstva zahraničných vecí o zatvorení ambasád, konzulátov a škôl naznačil, že Európania by nemali tak ľahko podliehať vonkajšiemu tlaku.
"Ak začneme hovoriť, že len preto, že je tu 250 rozvášnených ľudí, ktorí protestujú pred americkou ambasádou, ktorí rozhodnú o tom, či publikovať alebo nepublikovať karikatúry, tak potom môžeme povedať, že sú to oni, ktorí tvoria zákon vo Francúzsku," uviedol Charbonnier na obranu svojho vydavateľského počinu. A dodal, že kresby na vnútorných stránkach časopisu, ktoré znázorňujú proroka Mohameda, nie sú až také provokujúce.
Výbor pre moslimskú vieru vo Francúzsku, ktorý je reprezentatívnou organizáciou pre rôzne odnože islamskej viery, dnes vydal vyhlásenie, v ktorom ostro odsúdil "nový čin, ktorý ešte viac prehĺbi islamofóbiu" a ktorý má zámerne útočiť na city moslimov. Zároveň však vyzval moslimských veriacich v celej krajine, aby zachovali rozvahu a nepodľahli tejto zámernej provokácii.

Ruský premiér Dmitrij Medvedev vymenoval v pondelok nového generálneho riaditeľa tlačovej agentúry ITAR-TASS. Stal sa ním 41-ročný Sergej Michajlov, absolvent žurnalistiky na Moskovskom štátnom inštitúte medzinárodných vzťahov (MGIMO). Jeho prvým námestníkom a šéfredaktorom je Michail Gusman.

Nový generálny riaditeľ ITAR-TASS zastával od roku 2006 funkciu vedúceho komunikačného odboru ruskej štátnej železničnej spoločnosti RŽD.
Doterajšieho riaditeľa tlačovej agentúry, 71-ročného Vitalija Ignatenka, ktorý stál na čele ITAR-TASS od roku 1991, vymenoval premiér za predsedu rady (kolégia) ITAR-TASS.
Informovali o tom Európska aliancia tlačových agentúr (EANA) a ITAR-TASS.

Copyright © TASR 2012