22. 9. 2012

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS




Americký herec John Travolta vyhlásil, že zákony na ochranu súkromia by mali zabrániť, aby boli slávne osobnosti vystavené situáciám, v akej sa kvôli kompromitujúcim fotografiám ocitla Kate Middletonová, manželka britského princa Williama.
Zábery, na ktorých sa vojvodkyňa z Cambridge počas dovolenky v južnom Francúzsku opaľovala bez vrchnej časti odevu, minulý týždeň zverejnili bulvárne časopisy a internetové portály.
Travolta vo svojom súkromnom živote tiež opakovane čelil neželanej pozornosti médií, naposledy v kauze dvoch masérov, ktorí ho obvinili z obťažovania, ale svoju žalobu neskôr stiahli. V rozhovore pre BBC Travolta povedal, že v súčasnosti "je najhorší čas na to, aby bol človek slávnym".
"Právo na súkromie majú všetci, či ste (verejne) známy alebo nie," konštatoval Travolta. Poškodenie kohokoľvek v tomto zmysle je podľa neho poľutovaniahodné a legislatíva by mala pred nerešpektovaním práva na súkromie chrániť.
Za zverejnenie paparazzovských fotografií poškodený britský pár zažaloval francúzsky magazín Closer, ktorý ich na základe rozhodnutia súdu tento týždeň odovzdal vojvodkyni z Cambridge a jej manželovi. Medzičasom však zábery videli milióny ľudí na celom svete.
Williama a Kate sa zastal aj britský princ Charles a kráľovná Alžbeta II. "Jednoznačne (ich) podporujú vo všetkom, čo robia," vrátane ich žaloby na časopis Closer, uviedli webové stránky venujúce sa životu a štýlu celebrít s odvolaním sa na zdroj z prostredia kráľovského dvora.


Austrálskeho televízneho reportéra zadržali na letisku v bieloruskej metropole Minsk, keď sa pripravoval odcestovať z krajiny.

O zatknutí informoval predstaviteľ Bieloruského združenia novinárov Iľja Kuznecov, podľa ktorého mu žurnalista Amos Roberts z austrálskej televízie SBS telefonoval z letiska.
Pohraničná stráž podľa Kuznecova skonfiškovala novinárovi televíznu kameru, počítač a všetok materiál, ktorý zhromaždil počas týždňa podávania správ z Bieloruska pred tamojšími nedeľňajšími parlamentnými voľbami. Pohraničná stráž sa k správe odmietla vyjadriť.
Kuznecov dodal, že vzhľadom na zatknutie nemohol Austrálčan odletieť v piatok večer do Varšavy a krajinu nebude môcť opustiť skôr ako dnes. Nebolo jasné, či mu vrátia zhabané veci.

Copyright © TASR 2012



Agentúra OSN pre ľudské práva v piatok odsúdila rozhodnutie francúzskeho týždenníka Charlie Hebdo zverejniť karikatúry proroka Mohameda v období, keď v moslimskom svete vyvolal nepokoje protiislamský film. Podľa vyjadrenia hovorcu Úradu vysokého komisára OSN pre ľudské práva (OHCHR) Ruperta Colvilla sú francúzske karikatúry, rovnako ako aj film americkej produkcie, "zlomyseľné a úmyselne provokatívne". Konanie Charlie Hebdo "sa zdá byť dvojnásobne nezodpovedné vzhľadom na to, že dobre vedeli, čo sa stalo minulý týždeň s týmto filmom", povedal hovorca novinárom v Ženeve. Podľa Colvilla vysoká komisárka OSN Navi Pillayová chápe, prečo chcú moslimovia protestovať, trvá však na tom, že protesty musia byť nenásilné.
Hovorca OHCHR taktiež dôrazne odsúdil nepokoje, ktoré po zverejnení ukážok z filmu vypukli v najmenej 20 krajinách a vyžiadali si dokopy viac ako 30 mŕtvych. Ako vyhlásil, násilné reakcie "nie je možné ospravedlniť" a najlepším spôsobom, ako sa s provokáciami vyrovnať, je ich "ignorovanie a zbavenie publicity".

© 2012, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.