10. 9. 2012

MZV SR na publikované vyjadrenia podpredsedu vlády a ministra zahraničných vecí SR Miroslava Lajčáka k zneužitiu tzv. Nórskych fondov

 Ministerstvo zahraničných vecí SR sa ohradzuje voči správe tlačovej agentúry SITA týkajúcej sa vyjadrenia podpredsedu vlády a ministra zahraničných vecí Miroslava Lajčáka ohľadne zneužívania tzv. Nórskych fondov, o čom informovalo aj vedenie redakcie. "Vyjadrenie ministra Lajčáka bolo vytrhnuté z kontextu, keďže minister vo svojej odpovedi reagoval na priamu otázku redaktora o možnom poškodení reputácie Slovenska v zahraničí a o negatívnom vplyve na získanie ďalších budúcich dotácií. Inými slovami, otázka sa netýkala jeho postoju k samotnému zneužitiu fondov - čo si o ňom myslí a či ho odsudzuje," uviedol hovorca rezortu Boris Gandel.
"Minister Lajčák konštatoval, že z jedného prípadu netreba robiť ďalekosiahle závery, a že reputácia Slovenska nestojí na jednom prípade. To však neznamená, že prípad tzv. Nórskych fondov bagatelizuje. Naopak, pán minister prípad nezľahčuje, odsudzuje ho a je za riadne vyšetrenie orgánmi činnými v trestnom konaní," dodal Gandel. Zároveň zdôraznil, že viaceré mediálne články a komentáre na adresu ministra zahraničných vecí vychádzajúce zo správy tlačovej agentúry SITA tak vyzneli skreslene a nepravdivo a neodrážali reálny názor ministra na celý spomínaný prípad.