11. 9. 2012

Pokuty naše každodenné

Pokuty naše každodenné


Za skrytú reklamu či nezreteľné oddelenie reklamy od iných programov dnes dostala TV Markíza od Rady pre vysielanie a retransmisiu (RVR) pokuty v celkovej výške 8319 eur. V marcovom vysielaní relácie Reflex napríklad odvysielala aj informácie o svojej ďalšej relácii Modré z neba.
Na dnešnom zasadnutí Rada tiež udelila sankciu aj TV JOJ. Tá bude musieť zaplatiť 5000 eur za porušenie ochrany ľudskej dôstojnosti, ku ktorému došlo v apríli odvysielaním dvoch príspevkov v programe Noviny o 17:00. Pokutu tak televízia dostane za príspevok HAU DU JU DU? – Video žiačky strednej školy a KAM ZMIZLI KVALITNÍ ANGLIČTINÁRI? – Školy ich nemajú ako zaplatiť. Ďalších 100 eur dostala za porušenie ochrany maloletých na portáli www.joj.sk.
Upozornenie na porušenie zákona dostalo aj Rádio Lumen za neobjektívnosť a nestrannosť spravodajských a politicko-publicistických programov a neoddeľovanie názorov a komentárov od informácií spravodajského charakteru. Zákon podľa Rady porušilo vo februári v programe Slušnosť v politike. Rada na porušenie zákona z rovnakých dôvodov upozornila aj Televíziu Trenčín za februárové odvysielanie programu Fórum TSK a Kaleidoskop TSK.
Rada tiež začala správne konanie voči Rádiu VIVA za to, že nevyužíva frekvencie v Dolnom Kubíne na účely, na ktoré boli pridelené, aj voči TV Markíza a TV JOJ.



Rada pre vysielanie a retransmisiu (RVR) udelila frekvencie, na ktorých dnes vysiela Rádio VIVA novému projektu Info Rádio v súlade so zákonom. Podnet na preskúmanie zákonnosti rozhodnutia totiž Generálna prokuratúra SR odložila ako neopodstatnený, informovala TASR Lucia Jelčová z odboru komunikácie a vzťahov s verejnosťou RVR.
Prokuratúra dostala podnet od spoločnosti VIVA PRODUCTION HOUSE, s. r. o. Neúspešný uchádzač o rozhlasové frekvencie, na ktorých dnes vysiela Rádio VIVA, sa na prokuratúru obrátil po jarnom výberovom konaní, v ktorom Rada rozhodla o pridelení frekvencií spoločnosti CORPORATE LEGAL, s. r. o.
Rozhodnutie o udelení licencie na vysielanie novej spoločnosti však ešte nie je právoplatné, poznamenala Jelčová. Po tom, ako Rada rozhodla o zamietnutí pridelenia frekvencií spoločnosti VIVA PRODUCTION HOUSE, sa jej konatelia voči rozhodnutiu odvolali na Najvyšší súd. "K odvolaniu Rada poslala súdu svoje stanovisko, Najvyšší súd zatiaľ rozhodnutie nevydal," vysvetlil Ľuboš Kukliš, riaditeľ Kancelárie Rady pre vysielanie a retransmisiu.

Copyright © TASR 2012