4. 9. 2012

RTVS NEWS

RTVS NEWS






Rozhlas a televízia Slovenska uvádza novú dynamickú diskusnú relácia Doslova vysielanú naživo za prítomnosti publika, zohrávajúceho úlohu zainteresovaného spoločenstva, ktoré sa vie prostredníctvom svojich „hovorcov“ k téme jasne vyjadriť.
Doslova – diskusia, ktorá má otvárať vážne občianske a spoločenské témy. Témy budú vychádzať z občianskej a investigatívnej publicistiky formátov Občan za dverami a Reportéri. Tie tému uvedú do pozornosti a pripravia priestor na diskusiu. Toto nastavenie relácie je jedným z rozdielov oproti predchádzajúcim formátom.
Od 4. septembra 2012 v utorok večer približne o 22:00 na Dvojke.

Moderátori: Andrea Paulínyová a Richard Dírer

Téma prvej relácie: Odluka cirkvi od štátu

Téma odluky cirkvi od štátu často vyvoláva vášňami podfarbené diskusie a vyhlásenia. Vynára sa s pravidelnosťou volebných cyklov a opäť mizne. Výsledkom je, že väčšina spoločnosti, ba aj mnohí veriaci žijú v mylnej predstave o vzťahu štátu k cirkvám. Je otázka odluky cirkví od štátu zrelá na verejnú diskusiu? Treba ju vnímať ako proticirkevný boj nevercov alebo snahu o autonómnejšie postavenie cirkví na Slovensku? Nastal čas, aby kňazov prestal platiť štát?

Hostia: JUDr. Ján Juran, riaditeľ cirkevného odboru Ministerstva kultúry SR ; ThLic. Anton Ziolkovský, výkonný sekretár Konferencie biskupov Slovenska ;Ing. Pavel Delinga, CSc., generálny dozorca Evanjelickej cirkvi a.v. na Slovensku ; PhDr. Roman Hradecký, predseda Spoločnosti Prometheus ; doc. Jaroslav Šebek, Historický ústav Akademie věd České republiky