28. 9. 2012

RTVS NEWS

RTVS NEWS




Rozhlas a televízia Slovenska (RTVS) bude opäť prepúšťať. Plánovanú redukciu generálny riaditeľ verejnoprávneho média Václav Mika ohlásil v liste zamestnancom. Zatiaľ nie je známe, koľkých ľudí sa prepúšťanie dotkne. Podľa hovorcu Richarda Šümeghyho to bude závisieť od vyjednávaní s odborármi a zamestnancami.
Mika svoje rozhodnutie zdôvodnil novou organizačnou štruktúrou, ktorú vo štvrtok (27.9.) odobrila Rada RTVS. Tá má zefektívniť vnútorné procesy v inštitúcii a odstrániť duplicitné činnosti. "V našej inštitúcii opäť spúšťame hromadné prepúšťanie, ktoré je vlastne dokončením zlúčenia rozhlasu a televízie do jednej inštitúcie. Napriek tomu, že sa táto otázka bude týkať menšiny zamestnancov, chápem, že je to citlivá téma pre každého z nás, aj preto sme už otvorili osobnú komunikáciu so všetkými odborovými organizáciami," informoval zamestnancov Mika.
Šéf telerozhlasu zdôraznil, že redukcia zamestnancov nemá tvoriť podstatnú časť z očakávaných celkových úspor. Naopak, Mika predpokladá, že to umožní zvýšenie platov pre "rozhodujúcu časť zamestnancov".
Prepúšťanie v RTVS rozbehla ešte jeho bývalá šéfka Miloslava Zemková. V čase jej nástupu zamestnávala inštitúcia zhruba 1600 ľudí, hoci podľa Zemkovej ich potrebovala asi o 400 menej. Asi 200 z nich opustilo RTVS v režime hromadného prepúšťania ešte do konca septembra 2011, kedy bolo hromadné prepúšťanie ukončené. Médium však pokračovalo v redukcii zamestnancov aj potom.


Copyright © TASR 2012