24. 9. 2012

SLOVAK MEDIA LAW NEWS


 

Česká strana zatiaľ nemá odpoveď na to, či by bolo možné zaviesť časovú oponu pre programy nevhodné do 15 rokov na Slovensku aj v Českej republike súčasne. Na dnešnom rokovaní Výboru NR SR pre kultúru a médiá s delegáciou Výboru pre vzdelávanie, vedu, kultúru, ľudské práva a petície Senátu Parlamentu Českej republiky (ČR) to podotkol podpredseda českého výboru Jiří Oberfalzer (ODS).
"Nezaznamenal som nejakú väčšiu debatu v ČR o tejto téme, ale je logické, aby sa o tom hovorilo. Budem to tlmočiť našej Rade pre rozhlasové a televízne vysielanie a mediálnemu výboru. Zatiaľ na to neodpoviem a pokúsim sa to presadzovať, lebo je to rozumné opatrenie a zmysel má, ak sa to uskutoční na oboch stranách," uznal Oberfalzer.
Na možnosti kooperácie v tejto oblasti sa českej strany pýtal šéf slovenského mediálneho výboru Dušan Jarjabek (Smer-SD). Podľa jeho slov by odsun programov nevhodných do 15 rokov za 20. hodinu ochudobnil slovenské médiá. "Reklamu posunieme do iného štátu," upozornil na margo českých televíznych staníc, ktoré šíria svoj signál aj do slovenských domácností. Jarjabek poukázal najmä na reprízy reality šou, ktoré sa u nás vysielajú v popoludňajších hodinách.
Česká strana tiež bola zvedavá, ako by sa v tejto súvislosti riešil obsah internetu. "Konflikt medzi slobodou slova a spôsobom, akým budeme robiť reštrikcie, to vôbec rozdebatované nemáme," priznala poslankyňa Magdaléna Vášáryová (SDKÚ-DS) a poukázala aj na obsah našich bulvárnych denníkov. "Áno, internet je v tejto chvíli neriadená strela, ktorá nepodlieha žiadnym pravidlám," povedal Jarjabek.
Tiež sa mu nepozdáva, že televízie si určujú prístupnosť ich programov samé. "Ten istý program môže byť niekde označený ako nevhodný do 12, inde ako do 15 rokov. Tiež nie je jasné, čo je vulgarizmus, čo je násilie, je obrovský problém to definovať. Jediné riešenie zatiaľ je o tom veľmi korektne rozprávať," konštatoval Jarjabek.
O zavedení časovej opony začala hovoriť poslankyňa NR SR Jana Žitňanská (nezávislá) a neskôr aj minister kultúry Marek Maďarič (Smer-SD). Ten nedávno vyhlásil, že súkromní televízni vysielatelia ponižujú ľudskú dôstojnosť a vedú pomyselnú kultúrnu vojnu voči občanom Slovenska. Minister chce preto spustiť celospoločenskú diskusiu o vysielanom obsahu.
Prvé opatrenie chce Maďarič presadiť už do konca tohto roka. Minister plánuje predložiť do medzirezortného pripomienkového konania všeobecne platný predpis, ktorý by zakázal vysielanie programov nevhodných pre deti do 15 rokov pred 20.00 h. Obdobný návrh už do parlamentu predložila Žitňanská.
"Ja nezatracujem reality šou, ja hovorím to, že mám pocit, že sa prekročila hranica a chcem počuť aj názor iných ľudí. Ak si to nemyslia, ak prevládne vo verejnosti názor, že to je tá cesta a toto je to, čo chceme vidieť, ja to akceptujem," doplnil Maďarič. Osobne je však presvedčený, že médiá sa dopúšťajú "idiotizácie" dnešnej spoločnosti.

Copyright © TASR 2012