27. 9. 2012

Tlačová rada News

Tlačová rada News






Ľubica Suballyová je novou podpredsedníčkou Tlačovej rady (TR) SR. Členovia rady ju schválili jednomyseľne. TASR o tom dnes informovala tajomníčka TR SR Oľga Janíková.
Suballyová je Bratislavčanka, absolvovala štúdium žurnalistiky na magisterskom aj doktorandskom stupni na Filozofickej fakulte Univerzity Komenského v Bratislave, informovala Janíková. Dodala, že Suballyová pôsobila v redakciách detských časopisov Ohník a Príma Kamarát, v denníku Smena a v Pravde, kde sa venovala literárnej a divadelnej publicistike. V súčasnosti je šéfredaktorkou vo vydavateľstve Veda. Zaoberá sa aj problematikou mediálnej výchovy detí a mládeže, je spoluautorkou experimentálnych učebných textov.

Tlačová rada SR sa na svojom zasadnutí zaoberala viacerými sťažnosťami na porušovanie Etického kódexu novinára v printových novinách. Rada sa podľa Janíkovej rozhodla začať konanie o možnom porušení zásad novinárskej etiky v článku s názvom "Ako sa žije v extrémnej rodine" uverejnenom v regionálnych novinách Trnavský hlas č. 17/2012. "Postúpenú sťažnosť na tento článok chápe rada ako informáciu o prípadnom porušení zásad novinárskej etiky," povedala Janíková. TR SR zároveň skonštatovala, že uverejnením ilustračnej fotografie s popisom "Seniori v Gabriele" v článku "Zvýšené mzdy sa týkajú len desiatich sestier" v denníku Prešovský Korzár zo 16. marca 2012 bol porušený Etický kódex novinára a vyslovila denníku pokarhanie.

Rada podľa Janíkovej vybavila aj ďalšie podnety. Rozhodla, že uverejnením článku "Mali tromfy v rukách" v Podtatranských novinách č.3/2012 nedošlo k porušeniu Etického kódexu novinára. Sťažnosť Petra Hlucháňa, konateľa spoločnosti Slovakia okolo sveta na článok v denníku Pravda uverejnenom 5. decembra 2012 pod názvom "Trenčín od televízie žiada vyše milióna eur" preskúmala TR SR so záverom, že v tomto prípade nedošlo k porušeniu Etického kódexu novinára. K rovnakému záveru prišla aj po preskúmaní článku "Veľvyslanec končí aj pre vilu", ktorý bol uverejnený 27. decembra 2010 v denníku Sme.

Copyright © TASR 2012