28. 10. 2012

AEJ NEWS

AEJ NEWS







Asociácia európskych novinárov (AEJ) zvolila  na jubilejnom valnom zhromaždení v talianskej Offide slovenského novinára Tibora Macáka za svojho generálneho tajomníka. Macák pôsobí ako redaktor zahraničnopolitického spravodajstva RTVS, Rádia Slovensko.
Bratislava sa tak po desiatich rokoch opäť stala sídlom sekretariátu tejto prestížnej stavovskej organizácie európskych novinárov. V roku 2002 bol za medzinárodného tajomníka AEJ zvolený Juraj Alner. Na poste prezidentky asociácie delegáti v Offide opätovne potvrdili novinárku a moderátorku hlavného televízneho spravodajstva v Írsku Eileen Dunneovú.
Tohtoročné valné zhromaždenie v Offide si pripomína 50. výročie vzniku Asociácie európskych novinárov, ktorú založilo šesť členských krajín Európskeho spoločenstva v roku 1962 v San Reme. Dnes má AEJ vyše 20 národných sekcií v rozličných krajinách starého kontinentu. Jednou z ťažiskových aktivít asociácie je monitorovanie dodržiavania slobody tlače a prejavu v Európe. V rámci tejto agendy úzko spolupracuje s Radou Európy a Organizáciou pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe.
Tibor Macák pracuje v mediálnej oblasti takmer dvadsať rokov. Okrem iného bol korešpondentom Tlačovej agentúry SR v Bonne, redaktorom zahraničného spravodajstva STV a pracoval vo francúzsko-nemeckej televízii ARTE. Absolvoval štúdium na Dunajskej univerzite v rakúskom Kremse, oddelení Európska akadémia žurnalizmu, kde získal titul Master of Advanced Studies, M.A.S.. Počas štúdia spolupracoval s Rádiom Twist a absolvoval odborné stáže v rozličných médiách v Rakúsku a Nemecku. Agentúru SITA o tom dnes informoval člen slovenskej sekcie AEJ Július Lőrincz.

© 2012, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.