16. 10. 2012

Generálny biskup varuje pred tlakom bulváru

Generálny biskup varuje
 
pred tlakom bulváru
Generálny biskup Evanjelickej cirkvi augsburského vyznania (ECAV) na Slovensku Miloš Klátik varuje pred tlakom bulváru, pod ktorým mnohí menia svoje názory, svoju morálku a svoje správanie, a prispôsobujú sa „moderným trendom“, pričom si zvykajú na stále väčšiu mieru vulgárnosti, či už v televízii, printových médiách alebo aj v bežnom živote. Ako uvádza generálny biskup, postupne sa pre ľudí stáva prirodzeným a normálnym to, čo je pre ľudskú dôstojnosť nenormálne, neprirodzené a neprijateľné. „Demokracia v spoločnosti neznamená slobodu v zmysle anarchie, ktorá by dovoľovala prekračovať hranice prípustného. Morálne normy vychádzajúce z Božích zákonov, z Božích prikázaní, boli vždy vlastné ľuďom kresťanského zmýšľania. No aj ľudia bez vyznania zachovávali určité etické normy a pravidlá etikety,“ upozornil.
Zvlášť nebezpečný je podľa  Klátika dopad nekultúrnych programov na naše deti a mladých ľudí, ktorí sa veľmi ľahko dajú ovplyvniť. „Televízie v snahe získať si divákov uvádzajú nevhodné programy dokonca aj v popoludňajšom a podvečernom vysielaní, keď ich sleduje veľa detí. Počas celého dňa uvádzajú avíza na tzv. reality šou a bezduché filmy, ktoré sa hmýria vulgárnosťami,“ upozornil biskup.
Minister kultúry Marek Maďarič požiadal v septembri listom cirkvi o zaujatie stanoviska k stupňujúcej sa miere vulgárností a nekultúrností vo vysielaní celoplošných súkromných televízií. Maďarič v liste vyjadril presvedčenie, že sa cirkev k nemu pripojí a že sa im spolu podarí zvrátiť tento trend. Podľa ministra súkromní vysielatelia sa rozhodli pritvrdiť boj o diváka najhrubším spôsobom a atakom na najnižšie pudy. Zároveň zdôraznil, že nastolený trend bude mať negatívny vplyv na celú spoločnosť a najmä na mládež.
Katolícki biskupi sa už v roku 2005 tejto téme venovali a vydali k nej vyhlásenie. Podľa nich niektoré programy sú v rozpore so zachovaním základnej ľudskej slušnosti. Biskupi vtedy jednoznačne odsúdili viaceré reality šou, pretože šíria morálny a kultúrny úpadok.



©2012, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.