10. 10. 2012

MEDIA NEWS


MEDIA NEWS

 

Astronaut na dôchodku Buzz Aldrin, ktorý je po celom svete známy ako druhý muž na Mesiaci, si zahrá v seriáli Teória veľkého tresku (2007). Po boku Johnnyho Galeckého (Leonard Hofstadter), Jima Parsonsa (Sheldon Cooper), Kaley Cuoco (Penny), Simona Helberga (Howard Wolowitz) a Kunala Nayyara (Raj Koothrappali) sa objaví v halloweenskej epizóde s názvom The Holographic Excitation, ktorú v USA odvysielajú 25. októbra. Partia nadšencov pre vedu a sci-fi bude Halloween oslavovať v obchode s komiksami. Zatiaľ nie je jasné, ako 82-ročný Aldrin zasiahne do deja.
V Teórii veľkého tresku si zahrali aj známi vedci ako napríklad astrofyzici Stephen Hawking a George Smoot alebo teoretický fyzik Brian Greene. V cameo rolách sa v seriáli okrem toho predstavili aj niektorí herci známi predovšetkým zo žánru sci-fi. Boli to napríklad Leonard Nimoy známy ako Spock zo seriálov a filmov Star Trek, Wil Wheaton zo seriálu Star Trek: Nová generácia (1987 - 1994) alebo Summer Glau známa zo seriálov Firefly (2002), Terminátor: Príbeh Sarah Connorovej (2008 - 2009) a snímky Serenity (2005).
Buzz Aldrin bol členom prvého tímu, ktorý vykročil na mesačný povrch. Je horlivým zástancom vesmírneho výskumu a verejne udrel muža, ktorý tvrdil, že pristátia na Mesiaci boli podvrh. "Nádherné, nádherné. Veľkolepá pustatina," povedal, keď sa stal druhým človekom na Mesiaci - len niekoľko minút po tom, ako 20. júla 1969 na mesačný povrch vykročil veliteľ misie Apollo 11 Neil Armstrong. Vo vysielaní z Mesiaca Aldrin nabádal poslucháčov, aby sa na chvíľu zastavili, popremýšľali o udalostiach posledných hodín a "svojím spôsobom vzdali vďaku". Oddaný kresťan v lunárnom module na Mesiaci dokonca prijal sväté prijímanie.
Informácie pochádzajú z webovej stránky AceShowbiz.com a z archívu agentúry SITA.

©2012, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.


 

 

Rumunská verejnoprávna televízia TVR plánuje kvôli nedostatku peňazí prepustiť viac ako štvrtinu zamestnancov, aby znížila náklady. Informuje o tom internetový portál BalkanInsight.
Po vyhodnotení toho, ako si v práci jednotliví zamestnanci vedú, chce televízia prepustiť okolo 870 ľudí. V súčasnosti v nej pracuje 3 300.
V pondelok proti prepúšťaniu aj komisii, ktorá o tom bude rozhodovať, protestovalo približne 500 pracovníkov televízie. V komisii bude aj jeden člen súčasnej vlády. "Chceme, aby sa všetko konalo korektne a neveríme ľuďom, ktorí budú o prepúšťaní rozhodovať," povedal podľa BalkanInsight jeden z demonštrantov. Reštrukturalizácia je podľa nich spolitizovaná.
"Skutočnosť, že prácu novinárov hodnotia politici, je proti princípu nezávislosti médií," upozornil Mircea Toma z mimovládnej organizácie ActiveWatch.
Verejnoprávnu televíziu TVR trápi prezamestnanosť, nevyvážené politické relácie na chabej úrovni a chýba jej moderné vybavenie. Kvôli nedostatku peňazí nedávno zastavil vysielanie spravodajský program TVR Info a vedenie televízie plánuje zrušiť aj ďalší okruh TVR Cultural. Televízia je v hlbokej strate.
Okrem peňazí z koncesionárskych poplatkov je TVR čiastočne financovaná zo štátneho rozpočtu. To ju robí závislou na veľkorysosti vládnucich strán, píše BalkanInsight

Copyright © ČTK 2012