12. 10. 2012

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS




Rakúska verejnoprávna televízia ORF odmietla kritiku maďarských oficiálnych miest, týkajúcu sa obsahu dokumentárneho filmu rodáka z Budapešti a renomovaného publicistu, žijúceho dlhodobo vo Viedni Paula Lendvaia "Národné sny - Rozlúčka Maďarska s Európou?".
Generálny riaditeľ ORF Alexander Wrabetz v písomnej reakcii na kritiku maďarskej ambasády vo Viedni upozornil mimoriadneho a splnomocneného veľvyslanca Maďarska v Rakúsku na nezávislosť a zodpovednosť novinárov ORF, zakotvenú v rakúskej legislatíve. Dokument Paula Lendvaia vyvolal u televíznych divákov veľký záujem, samotný autor je vnímaný ako špičkový odborník a znalec Maďarska.
Maďarský veľvyslanec kritizoval, že v dokumentárnej produkcii dostali priestor takmer výlučne oponenti súčasnej vlády a že išlo o jednostranné a nekorektné poskytovanie informácií. S týmto pohľadom sa najvyšší predstaviteľ ORF však podľa odpovede nedokáže stotožniť. Wrabetz pripomenul, že tak v dokumente samotnom, ako aj v následnej diskusnej relácii Club 2 mali priestor aj vládni predstavitelia. ORF sa okrem toho opakovane usilovalo o rozhovor s predsedom maďarskej vlády Viktorom Orbánom, dodal.
ORF pristupuje aj k maďarskej vláde podľa "princípov novinárskeho fairness, hodnovernosti a profesionality," cituje rakúska tlačová agentúra APA slová šéfa verejnoprávnej inštitúcie, ktorý vyjadril aj znepokojenie nad situáciou v mediálnej sfére v Maďarsku. Podľa jeho slov rozhovory s mnohými kolegami z členských štátov EBU ukazujú, že tak rakúski, ako aj iní európski kolegovia tak z verejnoprávnych, ako aj iných európskych inštitúcií zdieľajú obavy v súvislosti s aktuálnym vývojom v oblasti slobody médií v Maďarsku.


Copyright © TASR 2012

 

V Británii sa ďalej rozrastá škandál okolo moderátora Jimmyho Savile a sexuálneho zneužívania v BBC. Podľa Daily Telegraph čelí podozreniu zo zneužívania detí už štvrtá celebrita. Samotná BBC potom spustila interné vyšetrovanie.
Vyšetrovanie sleduje dva základné ciele. Po prvé, či v priebehu 70. a 80. rokov organizácie vedela o Savilových deliktoch a prípadne ich kryla. Novo chce zistiť, za akých okolností bol vlani na poslednú chvíľu stiahnutý z vysielania reláciu, ktorý slávneho moderátora obviňoval.
Daily Telegraph medzitým priniesol ďalšie svedectvo, ktoré očierňuje už štvrtú nemenovanú celebritu, ktorá svojho času pracovala pre BBC.
Polícia preveruje ďalšie zdravotnícke zariadenia a rehabilitačné kliniky, kde Jimmy Savile svoje obete najskôr  zneužíval. Premiér David Cameron už naznačil, že by preslávený moderátor mohol byť posmrtne zbavený rytierskeho stavu.

Zdroj : Český rozhlas