15. 10. 2012

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS



Nezisková spoločnosť Ekolamp požiadala Českú inšpekciu životného prostredia o preskúmanie postupu likvidácie nebezpečného odpadu, ktorý vznikol pri nakrúcaní programu Česko Slovensko má talent, odvysielaného v nedeľu 14. októbra 2012 na televíznom kanále Prima Family. Slovenskí diváci videli identický program v hlavnom vysielacom čase na TV Joj.
Indická skupina Bir Khalsa Group v rámci vystúpenia rozbila na pódiu desiatky úsporných svetelných zdrojov, ktoré obsahujú toxickú ortuť. Ide o síce malé množstvo, ktoré však pri rozbití väčšieho počtu zdrojov môže ohroziť ľudské zdravie, tvrdí spoločnosť.
Jej predstaviteľ Radoslav Chmela podľa internetového portálu Tyden.cz konštatoval, že "vystúpenie ohrozilo niekoľko stovák divákov v hľadisku, ktorí boli vystavení výparom ortuti, ako aj úlomkom skla zo žiariviek, ktoré je veľmi jemné a ostré.
Nielenže došlo k ohrozeniu poroty a divákov, ale vystúpenie mohlo v divákoch vyvolať mylný dojem, že akékoľvek narábanie s úspornými svetelnými zdrojmi je bezrizikové a pre okolie nijako nebezpečné. Je tomu práve naopak, tieto svetelné zdroje je potrebné odovzdať k odbornej likvidácii a rozhodne sa nesmú rozbíjať či inak neodborne rozoberať.
V prípade, že dôjde pri manipulácii k rozbitiu žiarivky, je nutné manipulovať s jej zvyškami ako s nebezpečným odpadom. Pri náhodnom rozbití žiarivky je potrebné miestnosť vyvetrať, črepiny zamiesť a odviezť" do zberného strediska, vyhlásil zástupca Ekolamp.
Táto nezisková spoločnosť, ktorá sa zaoberá ekologickým zberom a recykláciou osvetľovacích zariadení, považuje za správne začať správne konanie s organizátorom súťaže, ktorý takéto vystúpenie povolil.

Copyright © TASR 2012

 

Nedeľný rekordný zoskok Felixa Baumgartnera z vyše 39-kilometrovej výšky zlomil aj rekord v sledovanosti na portáli YouTube, keď si niekoľkohodinový živý prenos zaplo viac ako osem miliónov ľudí. "Stojac na schodíku som cítil, že ma sleduje celý svet. Želal som si, aby mohli vidieť to, čo som videl ja. Bolo to úžasné," povedal 43-ročný Rakúšan po tom, ako opäť stál na pevnej zemi. Podľa webovej stránky magazínu The Hollywood Reporter sú dva dôvody, prečo skok pritiahol toľko online divákov. Prvým je skutočnosť, že v USA pokus vysielal len Discovery Channel, zatiaľ čo predchádzajúci uchádzači o titul najsledovanejšieho internetového live prenosu boli vo vysielaní televíznych kanálov dostupných viacerým divákom a diváčkam. Druhým je to, že predchádzajúce online prenosy bolo možné sledovať na viacerých stránkach, čím sa diváci rozdelili. Britskú kráľovskú svadbu napríklad v roku 2011 sledovali dva milióny unikátnych návštevníkov portálu livestream.com, ďalšie tri milióny prostredníctvom Akamai a mnohí ďalší cez iné zdroje.
Baumgartner sa v nedeľu postaral o najdlhší a najrýchlejší voľný pád v histórii, pri ktorom za približne 40 sekúnd dosiahol rýchlosť 1179 kilometrov za hodinu, pričom jeho maximálna rýchlosť bola 1342,8 kilometrov za hodinu. Bývalý vojenský parašutista sa tak stal vôbec prvým človekom na svete, ktorý prekonal rýchlosť zvuku bez pomoci akéhokoľvek zariadenia. Rodáka zo Salzburgu vyniesol z letiska v meste Roswell v Novom Mexiku do výšky 39 045 metrov špeciálny balón naplnený héliom, ktorý je zároveň najväčším balónom v histórii, aký kedy niesol človeka. Baumgartner taktiež vytvoril nový svetový rekord v najvyššom lete v balóne. Doterajší rekord držali Američania Victor A. Prather Jr. a Malcolm D. Ross, ktorí v roku 1961 vzlietli do výšky 34,67 kilometrov. Zatiaľ však Baumgartner čaká na oficiálne potvrdenie týchto rekordov Medzinárodnou aeronautickou federáciou (FAI).
Baumgartnerov skok sa mal uskutočniť pôvodne už v utorok 9. októbra, pre poveternostné podmienky ho však museli presunúť na nedeľu. Rakúšan mal pri skoku oblečený pretlakový oblek s prísunom kyslíka, ktorého natrhnutie by znamenalo jeho okamžitú smrť. Je podobný tým, aké nosia kozmonauti, no je tuhší a zároveň ohybnejší. Skokana izoloval aj od extrémne nízkych teplôt a chránil ho pred supersonickým treskom. “Ak sa niečo pokazí, tak jediné, čo vám môže pomôcť, je Boh. Pretože, ak vám dôjde šťastie a schopnosti, tak vám nezostáva nič iné, len dúfať, že On vás v tom nenechá,“ uviedol ešte v utorok skokan, ktorý prekonal rekord Joea Kittingera z roku 1960. Ten vtedy skočil z výšky 31,333 kilometra. Dnes 84-ročný Kittinger je v súčasnosti členom Rakúšanovho tímu a veril, že jeho rekord prekoná. Celý pokus nakrúcali BBC a National Geographic, pričom z neho vznikne dokument, ktorý by mal mať premiéru v novembri.
   Informácie pochádzajú z webstránok www.hollywoodreporter.com, www.bbc.co.uk a archívu agentúry SITA.


Osemnásty ročník fotografickej súťaže Czech Press Photo vyhrala snímka Rozloučení s Václavem od Milana Jaroša z týždenníka Respekt, ktorá zachytáva Václavské námestie smútiace za zosnulým exprezidentom Václavom Havlom. Výsledky v pondelok vyhlásila medzinárodná odborná porota. "Po dlhej a dramatickej diskusii, ktorá trvala viac ako tri hodiny, porota dospela k väčšinovému rozhodnutiu udeliť hlavnú cenu snímke dôležitej udalosti roka - odchodu prezidenta Václava Havla a s ním spojenému smútku Čechov," uviedla porota v tlačovom vyhlásení. Téma Havlovho úmrtia pritom súťaži dominovala. Všetky fotografie vrátane tej víťaznej, za ktorú si autor odnesie finančnú odmenu 120-tisíc českých korún (v prepočte približne 4800 eur) a sošku Křišťálové oko, si môže verejnosť prezrieť od 16. decembra do 31. januára v Staromestskej radnici v Prahe.Fotografiu roka vyberá porota podľa aktuálnosti, informatívnosti, výrečnosti a pohotovosti. Na súťaži sa zúčastnilo 297 fotografov s trvalým bydliskom v Českej a Slovenskej republike s celkovým počtom 3719 fotografií. Súťažilo sa v ôsmich hlavných kategóriách a v každej sa udeľovali prvé tri miesta. V kategórii Aktualita zvíťazil David W. Černý z agentúry Reuters, ktorý sa zameral na tému prohibície - jeho fotografia zobrazuje zakryté fľaše alkoholu v jednom z pražských barov. Sekciu Reportáž tiež ovládla "havlovská" téma, keďže diplom Zlaté oko si odniesol Filip Singer z agentúry EPA za sériu Loučení s Václavem Havlem: Praha 18.–23. prosince 2011. Ďalšie víťazstvo v kategórii Lidé, o nichž se mluví priniesla Davidovi W. Černému podobizeň trúchliacej Dagmar Havlovej. Športu kraľujú dostihy v podaní Romana Vondrouša z ČTK, najlepším v sekcii Portrét sa stal "vlasový" koncept nezávislého fotografa Jakuba Jurdiča. Kategóriu Příroda ovládla Antarktida ďalšieho fotografa na voľnej nohe Václava Šilhu, Umění a zábava zas patrilo Michalovi Burzovi z Nového času a jeho Miss. Každodenný život najlepšie zachytil Martin Wágner.
Informácie zverejnila agentúra Mediafax a webstránka www.idnes.cz.
 
©2012, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.