31. 10. 2012

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS

Prokuratúra v mexickom štáte Veracruz dospela k záveru, že vražda novinárky mexického magazínu Proceso v apríli tohto roka bola spojená s lúpežným prepadnutím. Informovala o tom dnes agentúra AP.
V súvislosti s prípadom vraždy novinárky Reginy Martínezovej zatkli jednu osobu, oznámila prokuratúra. Polícia objavila telo novinárky v jej byte v meste Xalapa, metropole štátu Veracruz. Telo nieslo známky bitky, zomrela na následky udusenia.
Prokuratúra vo vyhlásení, ktoré zverejnili v utorok, uviedla, že do bytu Martínezovej vnikli v čase, keď sa vražda odohrala, dvaja podozriví s cieľom lúpežného prepadnutia. Druhý podozrivý zostáva na úteku.
Martínezová bola dopisovateľkou magazínu Proceso, jedného z najstarších a najrešpektovanejších investigatívnych časopisov v krajine, vysvetľuje AP. Často písala o drogových karteloch vo Veracruze, ktorý sa stal dejiskom eskalujúceho násilia v dôsledku bojov súperiacich drogových gangov
.





Švajčiarska tlačová rada vzniesla sťažnosť proti časopisu, ktorý použil fotografiu rómskeho chlapca, ktorý mával strelnou zbraňou, ako ilustráciu k článku o údajnej hrozbe rómskych gangov, oznámila v utorok agentúra AP.
Rada, ktorá je kontrolným orgánom švajčiarskej tlače, oznámila, že týždenník Weltwoche je vinný z prekrútenia informácií a diskriminácie, pretože fotku zverejnil na obálke, na ktorej bol titulok v znení: "Rómovia prichádzajú: nájazdy vo Švajčiarsku".
Snímku urobil v roku 2008 taliansky fotograf Livio Mancini v Kosove. Je na nej chlapec, ktorý sa hrá na smetisku s hračkárskou napodobeninou zbrane.
Európske skupiny zastupujúce Rómov a Sinthov obálku odsúdili. Podľa nich len prehĺbi predsudky proti členom oboch etnických menšín.
Rozhodnutie tlačovej rady nenesie so sebou žiadny trest, okrem verejného odsúdenia.

 

Najväčší koncern zábavného priemyslu Walt Disney pohltí po komiksovej firme Marvel a štúdiu animovaných filmov Pixar aj spoločnosť Lucasfilm, s ktorou sa spája napríklad projekt Hviezdnych vojen.
Zakladateľ a jediný majiteľ tejto spoločnosti, režisér a producent George Lucas na predaji zarobí viac ako štyri miliardy dolárov (v prepočte 3,1 miliardy eur) v hotovosti a navyše aj akcie.
Ako sa Lucas v utorok vyjadril, bolo pre neho dôležité postarať sa ešte za života o budúcnosť firmy, veď Hviezdne vojny budú s určitosťou žiť aj naďalej.
Koncern Walt Disney už ohlásil na rok 2015 Star Wars Episode 7, pričom sa všeobecne očakáva, že ani ďalšie filmy tejto ságy nenechajú na seba dlho čakať.

 

Bolívijské úrady v utorok oznámili, že zatkli troch mužov, ktorí sú podozriví z podpaľačského útoku na novinára miestneho rozhlasu. Ten bol v čase útoku práve vo vysielaní.
Fernanda Vidala previezli na jednotku intenzívnej starostlivosti v meste Santa Cruz. Pri útoku, ktorý sa odohral v pondelok, utrpel popáleniny, doplnila agentúra AP.
Vidalov zať uviedol, že jeho svokor práve viedol rozhovor s dvoma ženami o údajnej korupcii medzi colníkmi, keď do štúdia v meste Yacuiba vošli muži s maskami. Jeden rozlial benzín, druhý ho zapálil a tretí začal strieľať do vzduchu. Vidal utrpel popáleniny, keď sa snažil zasiahnuť.
Novinár Vidal je bývalý starosta mesta Yacuiba, ktorý sa vo svojom každodennom rozhlasovom programe snaží bojovať proti korupcii, píše AP. Mesto leží pozdĺž kokaínovej pašeráckej trasy.


Copyright © TASR 2012





 

Tvorcovia populárneho amerického animovaného seriálu Mestečko South Park si zobrali do parády cyklistu Lancea Armstronga, ktorého nedávno zbavili pre užívanie dopingu všetkých siedmich titulov z Tour de France. V známom satirickom titule sa objaví aj scénka, v ktorej hlavné postavy stoja v rade a dávajú im z rúk dole žlté náramky. Práve tie sú symbolom charitatívnej organizácie Livestrong, ktorú založil bývalý cyklista Armstrong.
V epizóde sa síce explicitne nemenuje Lance Armstrong, ale v popise k predmetnej časti sa uvádza, že "ide o reakciu na najnovšiu situáciu ohľadom užívania zakázaných prostriedkov milovanou ľudskou ikonou, z čoho sa celý svet cíti sklamane." Objaví sa tiež niekoľko slovných narážok súvisiacich s Armstrongom, ako napríklad: "Nemôžem uveriť, že nás tak dlho ťahali za nos," alebo: "Už naozaj neviem, čomu mám veriť. Je to klamár."
Štyridsaťjedenročnému Texasanovi Armstrongovi odobrali všetkých sedem celkových prvenstiev z TdF, ktoré získal v rokoch 1999 - 2005. On však vytrvalo odmieta akékoľvek vedomé či neúmyselné užívanie nedovolených prostriedkov. Medzinárodná cyklistická únia (UCI) údajne disponuje nevyvrátiteľnými dôkazmi, že Armstrong a jeho niekdajší zamestnávateľ, tím US Postal Service, boli zapletení do "najsofistikovanejšieho, najprofesionálnejšieho a najúspešnejšieho dopingového programu v histórii športu". Američanovi anulovali všetky výsledky od 1. augusta 1998 a doživotne ho dištancovali.
Tvorcovia Mestečka South Park Trey Parker a Matt Stone sú známi svojimi trefnými reakciami na škandalózne svetové novinky a rôzne tabuizované témy, pričom ich vtipne, neraz aj vulgárnym spôsobom glosujú vo svojom seriáli.


Agentúra OSN pre ľudské práva v utorok vyjadrila hlboké znepokojenie z útokov na pracovníkov médií v Somálsku a vyzvala vládu na dolapenie vinníkov a ich postavenie pred súd. "Sme veľmi znepokojení pokračujúcimi útokmi na pracovníkov médií a novinárov militantmi skupiny aš-Šabáb a inými živlami," povedal Rupert Colville, hovorca Vysokej komisárky OSN pre ľudské práva Navi Pillayovej, novinárom v Ženeve. Poukázal pritom na prípad Warsama Shira Awala, známeho hudobníka a dramatika pracujúceho pre rozhlasovú stanicu Radio Kulmiye, ktorého zabili v pondelok dvaja strelci, a na prípad novinára Mohameda Mohamuda Turyara, zamestnanca nezávislého somálskeho rozhlasu Shabelle, ktorý v nedeľu podľahol zraneniam, ktoré utrpel po minulotýždňovom útoku. Colville zdôraznil, že počet usmrtených novinárov dosiahol tohto roku 18, čo je "druhý najvyšší počet na svete po Sýrii". "Úloha médií je pre Somálsko zásadná, keďže krajina sa chce opäť postaviť na nohy. No pokračujúce zabíjanie somálskych novinárov ohrozuje schopnosť médií prispievať k zlepšeniu zákona, poriadku a dobrého vládnutia," dodal Colville.
Somálsko posledných 20 rokov ničí takmer nepretržitá občianska vojna a militantné skupiny stále kontrolujú veľké oblasti v strede a na juhu krajiny.


Brazílsky futbalový klub Palmeiras sa usiluje o anulovanie prehry 1:2 v súboji s tímom Internacional v najvyššej domácej súťaži. Palmeiras ako dôvod svojej žiadosti uvádzajú, že hlavný rozhodca duelu údajne využil pomoc televíznych kamier, a preto neuznal vyrovnávajúci gól hostí na 2:2 v druhom polčase. Klub zo Sao Paula oficiálne podal protest a odvoláva sa na Brazílsky športový tribunál, pričom požaduje opakovanie sobotňajšieho stretnutia. Argentínsky útočník Hernán Barcos skóroval v 62. min zápasu rukou. Rozhodca gól pôvodne uznal, pretože spornú situáciu, ktorá mu predchádzala, nezaznamenal. Hráči Internacionalu následne protestovali a arbiter po takmer piatich minútach rozhovoru so svojimi asistentmi zmenil rozhodnutie. Televízny reportér spomenutého duelu uviedol, že delegát stretnutia a štvrtý rozhodca požiadali médiá o vyjadrenie, či bol gól dosiahnutý rukou. Internacional figuruje po 33 kolách najvyššej brazílskej súťaže s 51 bodmi na 5. mieste tabuľky, Palmeiras sú s 32 bodmi na "zostupovom" 18. mieste.

 ©2012, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.