9. 10. 2012

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS

Maďarskí novinári - laureáti lipskej Ceny za slobodu a budúcnosť médií 2012, Balázs Nagy Navarro a Aranka Szávulyová, vyzvali nemeckú spolkovú kancelárku, aby sa zasadila za zachovanie slobody tlače v Maďarsku.
Dvojica iniciátorov vlaňajšej takmer trojtýždňovej protestnej hladovky proti manipulácii v spravodajstve verejnoprávnej televízie v Budapešti, je súčasťou užšieho vedenia maďarskej nezávislej odborovej organizácie televíznych a filmových tvorcov.
Obaja laureáti stáli v Lipsku pri zrode petície, ktorú by vo štvrtok, v deň keď nemecká kancelárka prijme v Berlíne maďarského premiéra Viktora Orbána, chceli odovzdať v tamojšom úrade kancelárky.



Neustúpime Medzinárodnému menovému fondu (MMF)!“, „Nevzdáme sa nezávislosti Maďarska!“ píše sa okrem iného v celostranových inzerciách, ktoré objednala maďarská vláda vo viacerých maďarských celoštátnych denníkoch.
Podľa maďarskej tlačovej agentúry MTI v denníkoch Napi Gazdaság a Magyar Nemzet na otázku „čo očakávame od MMF?“ sú uvedené heslovité odpovede: „úctu a dôveru“. V Népszabadságu a v Metropole figuruje odpoveď „NIE“ na požiadavku MMF týkajúcu sa zavedenia dane na nehnuteľnosť. V Magyar Hírlape a v Blikku je uvedené dôrazné odmietnutie požiadavky fondu na zníženie podpory rodinám.
Pozorovatelia zatiaľ nedokážu posúdiť, či nová kampaň je súčasťou prípravy dohody s MMF, alebo práve naopak, vláda dáva najavo, že nechce dospieť k dohode. Agentúra Bloomberg napísala, že maďarská vláda začala kampaň proti MMF.
Predseda maďarskej vlády Viktor Orbán na otvorení 11. plenárneho zasadnutia Stálej maďarskej konferencie (MÁÉRT) dnes zopakoval, že Maďarsko dokáže riešiť svoje financovanie aj bez úveru MMF. Dohoda by však podľa jeho slov znamenala „ľahšie financovanie“.
Vláda mediálnu kampaň v hodnote takmer 200 miliónov forintov (704.846 eur) zdôvodnila nutnosťou informovať spoločnosť o stave rokovaní Maďarska s MMF a Európskou úniou (EÚ).
V prílohe zmluvy s príslušnou mediálnou agentúrou sa uvádza, že vláda vlani v novembri iniciovala rokovanie s MMF a EÚ o úvere v hodnote 12 - 15 miliárd eur. Rokovania sa začali v lete 2012, po ich ukončení MMF a EÚ zaslali Maďarsku list s podmienkami dohody, na čo vláda reagovala v polovici septembra. Maďarský kabinet obsah listu, v ktorom „obhajoval svoje pozície“, nezverejnil, ale verejnosť informoval o tom, k čomu sa zaväzuje a ktoré očakávania MMF a EÚ odmieta.
„Maďarskú vládu po zverejnení podmienok MMF a EÚ postihli viaceré útoky a objavujú sa falošné správy v médiách. Maďarská vláda považuje za svoju povinnosť informovať obyvateľstvo o skutočných faktoch z rokovaní s MMF a EÚ,“ uvádza sa v dokumente vlády.
Rokovania Maďarska s delegáciami MMF a EÚ sa začali 17. júla, zatiaľ nie je známy termín ich pokračovania. Maďarsko sa od vstupu do MMF pripravuje na uzatvorenie zmluvy o ôsmej pôžičke.

Copyright © TASR 2012