19. 10. 2012

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS


Nemecké orgány v piatok odsúdili na šesťročné väzenie 26-ročného moslimského extrémistu, ktorého predtým obvinili z dobodania dvoch policajtov počas nepokojov v Bonne.
Murat K., priezvisko podľa nemeckých zákonov o zachovaní súkromia nesmie byť zverejnené, sa pred spolkovým súdom v Bonne zodpovedal zo spôsobenia vážnej ujmy na zdraví, narušenia pokoja a kladenia odporu pri zatýkaní.
Turecký občan narodený v Nemecku vinu za útok, ktorý sa stal 5. mája, odmieta.
Navyše tvrdí, že jeho náboženská viera jeho čin ospravedlňuje, pretože policajti sú zamestnanci nemeckého štátu, ktorý povolil ultrapravicovej skupine zverejniť karikatúry proroka Mohameda, ktoré považuje za urážlivé. Obvinený sa odmietol podriadiť autorite súdu a postaviť sa pred sudcov, keďže sa podľa vlastných slov zodpovedá iba svojmu Bohovi.

 
©2012, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.

 

Indický najvyšší súd dnes na kauciu prepustil novinára zatknutého za účasť na bombovom útoku, pri ktorom bola vo februári toho roku v Naí Dillí zranená žena izraelského diplomata. Sajjid Muhammad Kázimí však musel súdu odovzdať svoj pas, informovala agentúra AP.
Ako novinár pracoval Sajjid pre iránske médiá. Vo väzbe bol od marca. Čelil obvineniu za teroristické aktivity a pokus o vraždu. V súvislosti s bombovým útokom bol jediným zadržaným a od začiatku svoju vinu popieral.
V ten istý deň, ako došlo k útoku v Naí Dillí, sa v aute izraelského veľvyslanca v gruzínskom Tbilisi našla nastražená bombová nálož. Nasledujúci deň traja Iránčania nedopatrením vyhodili do vzduchu vlastný dom v Thajsku. Izraelské úrady konštatovali spojitosť medzi nastražením bômb a Iránom. Irán obvinenie odmietol.

Copyright © TASR 2012