24. 10. 2012

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS


Britská spravodajská stanica BBC v utorok tesne pred úderom polnoci po 38 rokmi vypla svoj Ceefax, ktorý bol najstaršou teletextovou službou sveta. Dôvodom je prechod na digitálne vysielanie a zastaranosť technológie. Teletext zaviedli v roku 1974 a svoj vrchol popularity dosiahol v 90. rokoch, keď ho aspoň raz týždenne sledovalo asi 20 miliónov ľudí.
BBC na svojom spravodajskom portáli cituje viacerých svojich fanúšikov, ktorým bude Ceefax chýbať. "Trúchlim nad smrťou starého priateľa, pomalého, vetchého a vyrobeného z kociek Lega - ale napriek jeho čudnému vzhľadu išlo o z dnešného hľadiska o jeden z najprofesionálnejších spravodajských servisov v Británii," napísal na sociálnej sieti MSN divák Pete Clifton. Smútok nad ukončením Ceefaxu vyjadril aj bývalý britský premiér John Major.
Ceefax už od svojho spustenia pred 38 rokmi ponúkal divákom aktuálny prístup k informáciám všetkého druhu - od spravodajských titulkov, cez športové výsledky až po predpovede počasia. S príchodom internetu však služba podľa expertov stratila akékoľvek opodstatnenie.


Americkú herečku Megan Fox nahnevala jej nahá fotografia, ktorú zverejnila webstránka CelebJihad.com. Záber pritom nie je pravý - tento portál je totiž známy tým, že poskytuje vymyslené informácie o známych osobnostiach, robí si z nich žarty a zverejňuje rôzne fotomontáže. Už v úvode užívateľov upozorňuje, že obsah nemusí byť pravdivý. Herečkin právnik však poslal list s varovaním, že fotku musia okamžite vymazať, inak bude nasledovať žaloba. "Síce si vážime obavy Megan Fox o jej povesť, no je pre nás ťažké uveriť, že žene, ktorá strávila dva filmy Transformers prehnutá s prsiami natlačenými k sebe, by mohla reputáciu poškodiť očividne satirická webstránka," uviedol pre portál TMZ.com zástupca CelebJihad.com.
Dvadsaťšesťročná Megan Fox sa preslávila stvárnením Mikaely Banes v snímke Transformers (2007). Túto rolu si zopakovala aj v pokračovaní Transformers: Pomsta porazených (2009). Okrem toho účinkovala napríklad vo filmoch Spoveď kráľovnej strednej školy (2004), Ako sa zbaviť priateľov a zostať úplne sám (2008), Jennifer's Body (2009), Jonah Hex (2010), Friends with Kids (2011) či Diktátor (2012). Predvlani si spolu s Dominicom Monaghanom zahrala v klipe Love the Way You Lie od Rihanny a Eminema. Herečka považovaná za sexsymbol má na konte napríklad tri Teen Choice Awards a dve nominácie na MTV Movie Awards, no tiež ju štyrikrát nominovali na nelichotivú Zlatú malinu. Zdobila titulky časopisov ako Maxim, FHM, GQ, Esquire či Elle a opakovane sa umiestňuje na popredných priečkach rebríčkov najpríťažlivejších žien.
Informácie zverejnila webstránka www.digitalspy.co.uk.


©2012, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.



Zlomený nos a modrinu utŕžil spravodajca maďarského spravodajského servera Index.hu pri útoku prívržencov extrémnej pravice počas utorkovej protivládnej demonštrácie v Budapešti.
Ako dnes informoval Index.hu, novinár nakrúcal spontánne zhromaždenie radikálov, ktorí sa pokúšali narušiť podujatie skupiny zo spoločenskej siete Facebook Milión ľudí za slobodu maďarskej tlače (Milla) a z Hnutia maďarská Solidarita.
Extrémistov od zhromaždenia, ktorého sa zúčastnilo niekoľko desiatok tisíc odporcov Orbánovej vlády, oddelil kordón ťažkoodencov.
Radikáli vykrikovali na demonštrantov antisemitské heslá. Niekoľko metrov od zoradených policajtov obkľúčili spravodajcu, strkali do neho a napokon ho neznámy človek z davu udrel päsťou do tváre.
Mladého muža musel ošetriť lekár.

 Ukrajinské úrady zatkli dnes bývalého člena prezidentskej ochranky, ktorý prispel k zverejneniu zvukových nahrávok kompromitujúcich bývalého ukrajinského prezidenta Leonida Kučmu z údajnej prípravy vraždy investigatívneho novinára Georgija Gongadzeho pred vyše desiatimi rokmi.
Ukrajinská bezpečnostná služba SBU informovala, že na kyjevskom letisku Borispoľ po prílete z New Yorku zadržala Mykolu Melnyčenka, ktorý je obvinený z vyzradenia utajovaných skutočností a zneužitia právomocí. Bezprostredne nebolo známe, prečo sa Melnyčenko vracal do vlasti.
Obvinenia vznesené voči zadržanému súvisia s vlaňajším zverejnením nahrávok, na ktorých exprezident Kučma hovorí o odstránení Gongadzeho.
Ukrajinský súd vlani zamietol obvinenie proti Kučmovi v súvislosti s vraždou Gongadzeho. Súd rozhodol, že tajné nahrávky, ktoré mali exprezidenta usvedčovať zo zločinu, nie sú prípustným dôkazom. Ako dôkaz neposlúžilo ani to, že sa bývalý vysokopostavený predstaviteľ ukrajinského ministerstva vnútra priznal k zabitiu Gongadzeho, pričom podľa vlastných slov však konal na príkaz Kučmu.
Ukrajinská generálna prokuratúra začala v marci 2011 vyšetrovanie Kučmu - prezidenta nezávislej Ukrajiny v rokoch 1994-2005 - pre podozrenie z účasti na vražde Gongadzeho, jedného z najostrejších verejných kritikov pomerov na Ukrajine za Kučmovej vlády.
Smrť populárneho 31-ročného žurnalistu, známeho z televíznych diskusných relácií, ktorého telo bez hlavy sa našlo v lese až poldruha mesiaca po jeho únose, vtedy v Kyjeve vyústila až do pouličných zrážok medzi protestujúcimi a poriadkovou políciou.

Britská vláda dnes varovala spravodajskú stanicu BBC, že silnejúci škandál okolo sexuálneho zneužívania mladistvých jej bývalým moderátorom Jimmym Savileom vyvoláva "veľmi reálne obavy" o dôveru verejnosti v toto masmédium.

Stanica BBC zažíva ťažké chvíle pre nedávne obvinenia, že pomáhala kryť sexuálne zneužívanie detí jednou zo svojich bývalých moderátorských hviezd, a snaží sa zo všetkých síl vysvetliť, prečo jeden jej vlastný program sa prestal vlani zaoberať škandálom okolo Savilea.
Polícia a verejnoprávna BBC, ktorá je financovaná prostredníctvom koncesionárskych poplatkov, teraz prešetrujú obvinenia voči výstrednému moderátorovi Savileovi. Ten vlani ako 84-ročný zomrel. Podľa obvinení šesť desaťročí sexuálne zneužíval dievčatá, niektoré dokonca iba vo veku 12 rokov. K niektorým sexuálnym útokom údajne došlo priamo v priestoroch BBC.
"Po týchto obvineniach musia mnohé inštitúcie, predovšetkým asi BBC, odpovedať na závažné otázky," povedal parlamentu britský premiér David Cameron.
"Vláda urobí všetko, čo je v jej silách; aj ostatné inštitúcie musia urobiť, čo je v ich silách, aby bola istota, že sme sa z toho poučili a už nikdy sa to nezopakuje," dodal premiér.
Cameronove vyjadrenia nasledovali po liste ministerky kultúry, médií a športu Marie Millerovej, ktorá napísala BBC, že "vznikli veľmi reálne obavy o dôveru verejnosti v BBC".
Zákonodarcovia a médiá ostro kritizovali generálneho riaditeľa BBC Georgea Entwistla za jeho neisté a nepresvedčivé utorkové vystúpenie v parlamente, kde odpovedal na otázky o škandále.
Jeho predchodca Mark Thompson takisto čelí dôkladnému vyšetrovaniu za to, ako riešil tento prípad sexuálneho zneužívania.
Vydavateľ budúceho Thompsonovho zamestnávateľa, ktorým má byť americký denník New York Times, teraz vyslovil pochybnosti, či je Brit vhodný vykonávať novú prácu, keď nad ním visí nevyriešený škandál.
Thompson sa bránil, že nebol informovaný o relácii Newsnight, vlajkovej lodi BBC, ktorá v reportáži podrobne opisovala obvinenia voči moderátorovi detských programov Savileovi. Reportáž však BBC nakoniec neodvysielala. Thompson zdôraznil, že sa nezúčastňoval na rozhodnutí pozastaviť ju.
Savile bol hlavnou moderátorskou hviezdou BBC 70. a 80. rokov minulého storočia. Uvádzal viaceré známe programy v hlavnom vysielacom čase; medzi najznámejšie patrí hudobná relácia Top of the Pops a program o splnených želaniach detí Jim'll Fix It.
Savile získal za svoju profesionálnu i charitatívnu činnosť viaceré ocenenia vrátane Radu britského impéria (OBE) a Pápežského rytierskeho rádu sv. Gregora Veľkého.


Copyright © TASR 2012