26. 10. 2012

Reakcia FNsP F. D. Roosevelta na reportáž o nemocnici a o robotickej technológii Da Vinci v spravodajstve v TV Markíza

Reakcia FNsP F. D. Roosevelta na reportáž o nemocnici a o robotickej technológii Da Vinci v spravodajstve v TV Markíza






Robotická technológia je najnovším typom minimálne invazívnej chirurgie.
Spája v sebe všetky výhody laparoskopickej a otvorenej chirurgie. Zabezpečuje pre pacienta vysokú bezpečnosť, minimalizuje straty krvi, skracuje pobyt v nemocnici, znižuje dodatočné náklady a podstatne skracuje rekonvalescenciu.

Spochybniť tieto fakty je výrazom vysokej neznalosti problematiky a neprofesionality.

Slovenskí pacienti, a teda aj poistenci, chodili za touto technológiou do okolitých krajín, kde im bol tento zákrok v rámci pravidiel EÚ plne hradený našou zdravotnou poisťovňou v sume 7000 eur, čo je podstatne vyššia cena ako suma 4000 eur, ktorú dnes poisťovne preplácajú za zákrok u nás.

Fakt hodný chvály, že na Slovensku existujú pracoviská, kde sa snažia poskytnúť pacientom najlepšiu a najmodernejšiu chirurgickú liečbu, bol buď absolútne nepochopený, alebo sa hľadá senzácia tam, kde nie je.

Robotický systém obstarávalo bývalé vedenie FNsP F. D. Roosevelta v Banskej Bystrici po schválení postupu Úradom pre verejné obstarávanie a jeho počiatočná prevádzka bola krytá z grantov a darov. Až po zvládnutí technológie a po dohode so zriaďovateľom a zdravotnými poisťovňami, bolo zariadenie zakúpené.

Hľadať senzácie tam, kde nie sú a ovplyvňovať verejnosť bez znalosti veci, považujeme za poľutovania hodnú skutočnosť.

Vedenie FNsP F. D. Roosevelta v Banskej Bystrici