3. 10. 2012

RTVS NEWS

RTVS NEWS

Generálny riaditeľ Rozhlasu a televízie Slovenska (RTVS) Václav Mika bude o podrobnostiach prepúšťania najskôr informovať svojich zamestnancov, až potom médiá a verejnosť. Uvádza sa to v stanovisku riaditeľa k dnešnému stretnutiu so zástupcami odborov, ktoré agentúre SITA poskytol hovorca RTVS Richard Šümeghy. Mika na stretnutí, ktorého témou bola ohlásená redukcia zamestnancov, tiež deklaroval pripravenosť viesť k tejto téme otvorený a vecný dialóg. "Chceme sa vyhnúť akýmkoľvek traumatizujúcim postupom, ktoré boli uplatnené v minulosti," uviedol.
Na úrad práce nahlásil Rozhlas a televízia Slovenska plán prepustiť takmer 300 ľudí, no tieto údaje sú podľa vyjadrenia RTVS hraničné a konečné číslo môže byť aj menšie. Nový generálny riaditeľ verejnoprávneho média RTVS Václav Mika avizoval už 1. augusta, že inštitúciu čaká prepúšťanie. Svoje plány potvrdil zamestnancom RTVS v piatok 28. septembra v liste, ktorý im poslal. Prepúšťanie vyplýva podľa Miku z novej organizačnej štruktúry RTVS, ktorú 27. septembra schválila Rada RTVS a platiť začne od 1. decembra. Mika pripúšťa, že úspory z prepúšťania zamestnancov netvoria podstatu z očakávaných celkových úspor. Hlavnú časť úspor chce hľadať v externom prostredí, v odstránení nevýhodných zmlúv a neefektívnej spolupráce. V liste okrem iného napísal, že jedným z cieľov hromadného prepúšťania je zmena odmeňovacieho systému a možnosť zvýšenia miezd z ušetrených prostriedkov.
Po zlúčení Slovenskej televízie a Slovenského rozhlasu do RTVS k 1. januáru 2011 pristúpila vtedajšia generálna riaditeľka Miloslava Zemková v RTVS tiež k hromadnému prepúšťaniu. Skončilo sa vlani 30. septembra. Celý RTVS - STV aj SRo po ňom mali 1 397 zamestnancov. Ku koncu roka 2010 pritom pracovalo v STV a SRo spolu približne 1 600 zamestnancov. "Ideálny stav podľa našich úvah a prepočtov, vzhľadom na dva kanály televízne a deväť rozhlasových, je 1 200 zamestnancov," uviedla v auguste 2011 pre médiá Zemková s tým, že 1 200 zamestnancov je ideálny stav v RTVS do roku 2013.
 
© 2012, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.