15. 10. 2012

RTVS NEWS

RTVS NEWS




Viac peňazí pre pôvodnú tvorbu Rozhlasu a televízie Slovenska (RTVS), začatie rekonštrukcie sídla Slovenskej národnej galérie, ale aj kaštieľa v Budmericiach patria medzi budúcoročné priority Ministerstva kultúry (MK) SR. "V návrhu štátneho rozpočtu na budúci rok sa podarilo ministerstvu kultúry pokryť svoje priority, ku ktorým patrí rekonštrukcia Slovenskej národnej galérie, dotačný systém a rovnako aj podpora pôvodnej tvorby v RTVS. Pokračovať bude i renovácia kaštieľa v Budmericiach, kde už pripravujeme projektovú dokumentáciu," uviedol pre agentúru SITA hovorca MK SR Jozef Bednár.
Na základe zmluvy s MK SR by do rozpočtu verejnoprávneho RTVS malo v roku 2013 ísť o sto percent viac ako tento rok, spolu 28 miliónov eur. Zvýšenie podľa textu návrhu štátneho rozpočtu zohľadňuje znovuzavedenie úhrad za služby verejnosti, tzv. koncesií od 1. januára 2013. "V oblasti rozhlasového a televízneho vysielania sa programy vo verejnom záujme v roku 2013 plánujú financovať v sume 18 mil. eur. Na realizáciu investičných projektov je určených 10 mil. eur," uvádza sa v návrhu rozpočtu verejnej správy na roky 2013 až 2015. Nový generálny riaditeľ RTVS Václav Mika opakovane avizoval, že v rokovaniach s MK SR sa snaží na budúci rok dohodnúť v rámci zmluvy so štátom viac ako v tomto roku. Dôvodom je finančná situácia RTVS - nedostačujúci príjem úhrad za vysielanie, tzv. koncesií a zo zákona klesajúci podiel reklamy vo vysielaní, tým pádom aj nižšie príjmy z nej.


© 2012, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.