15. 10. 2012

RTVS personálne zmeny. UPDATED

RTVS personálne zmeny

 
 UPDATED

Do top manažmentu generálneho riaditeľa Rozhlasu a televízie Slovenska dnes nastúpil Lukáš Diko, ktorý sa stal riaditeľom Centier spravodajstva RTVS. Lukáš Diko prichádza do tímu Václava Miku z TV Markíza, kde pôsobil od roku 2009 ako šéfredaktor spravodajstva.

„Pôsobenie v spravodajstve RTVS je pre mňa výzva – kvalitou presvedčiť divákov, že po rokoch pokusov a omylov si verejnoprávne médium zaslúži ich dôveru a je hodné peňazí, ktoré zaň platia. Česká televízia aj britská BBC sú dôkazom toho, že verejnoprávny koncept funguje. Spolu s profesionálmi, ktorí aj v RTVS nepochybne sú, urobím všetko preto, aby sa verejnoprávne spravodajstvo dostalo na úroveň 21. storočia, bolo službou verejnosti a odrazom jej potrieb,“povedal Lukáš Diko.

Lukáš Diko (1979) vyštudoval žurnalistiku na Univerzite Komenského v Bratislave. Do RTVS prichádza z postu šéfredaktora spravodajstva TV Markíza. Ako redaktor pôsobil od roku 2000 v Denníku SME, Rádiu TWIST, Televízii TA3, BBC World Service a v TV Markíza. Je členom správnej rady Slovenského výboru Medzinárodného tlačového inštitútu a spoluautorom Etického kódexu novinára.

Doterajšia riaditeľka Centier spravodajstva RTVS Anna Sámelová po vzájomnej dohode k dnešnému dňu ukončila svoje pôsobenie v Rozhlase a televízii Slovenska.

Ďalšou personálnou zmenou vo vrcholovom manažmente Rozhlasu a televízie Slovenska je pozícia programového riaditeľa organizačnej zložky Slovenská televízia. Od dnešného dňa sa ním stal Tibor Búza, ktorý do vedenia RTVS prichádza z TV Markíza, kde pôsobil od roku 2006 ako riaditeľ Centra spravodajstva a publicistiky. „Riadenie programu Slovenskej televízie je pre mňa nielen výzvou, ale aj prirodzeným pokračovaním mojej kariéry. Za jednu z hlavných priorít považujem opätovné vytvorenie diváckeho návyku, preto v oblasti programu musíme ponúknuť takú alternatívu voči komerčným televíziám, aby verejnoprávna televízia opäť získala diváka a kredit,“ povedal nový riaditeľ programu STV.

Tibor Búza pracoval v rokoch 2000 - 2006 ako programový a výkonný riaditeľ Rádia Expres. Má bohaté skúsenosti s verejnoprávnymi médiami: v rokoch 1998 – 2000 bol šéfom spravodajstva a publicistiky STV, od roku 1995 do roku 1998 pôsobil v Slovenskom rozhlase najskôr ako redaktor a potom ako šéfredaktor spravodajstva v regionálnom štúdiu Košice.

Doterajší programový riaditeľ organizačnej zložky Slovenská televízia AndrejMiklánek bude pokračovať v pôsobení v RTVS po dohode s novým manažmentom na pozícii v rámci novej organizačnej štruktúry platnej od 1. decembra 2012.

Tím Václava Miku dnes posilnila aj bývalá dlhoročná finančná riaditeľka a členka top manažmentu TV Markíza Radka Doehring, ktorá sa stala riaditeľkou Sekcie ekonomiky RTVS. Do Rozhlasu a televízie Slovenska prichádza ako manažérka s neoceniteľnými skúsenosťami s finančným riadením najmä v oblasti médií. Radka Doehring naposledy pôsobila ako finančná riaditeľka českej skupiny CPI Group.