15. 10. 2012

SLOVAK MEDIA LAW NEWS


SLOVAK MEDIA LAW NEWS

 

O termíne, odkedy sa budú valorizovať finančné prostriedky na chod verejnoprávnych médií je ešte predčasné hovoriť. Vyhlásil to po dnešnom zasadnutí Výboru NR SR pre kultúru a médií minister kultúry Marek Maďarič (SMER-SD). Ešte predtým, ako sa tak stane, však podľa Maďariča musí verejnoprávny vysielateľ zreteľne dokázať, že si navýšenie financovania zaslúži.
Maďarič tým reagoval na opätovnú pripomienku poslankyne Magdy Vášáryovej, že vládny návrh zákona o úhrade za služby verejnosti poskytované verejnoprávnymi médiami okrem iného nerieši potrebné navýšenie prostriedkov pre ich fungovanie. Maďarič na pripomienku podotkol, že je chyba, ak zatiaľ tieto prostriedky valorizované nie sú, no pripomenul, že podmienkou pre navýšenie financií pre verejnoprávne médiá je skvalitnenie ich programu.
"Považujem za správne, aby sme o valorizačnom mechanizme uvažovali vtedy, keď si verejnoprávny vysielateľ získa dôveru verejnosti, jednoducho to musí si to zaslúžiť – zdôraznil Maďarič. Tak bude podľa neho oveľa lepšie naplnená aj téza, že občania sa svojimi úhradami podieľajú na financovaní služby, ktorá je určená pre nich.
K valorizácii však určite nepríde na budúci rok. "Ak by sme prišli s takouto iniciatívou, legislatívny proces by sa rozbehol v budúcom roku, povedal Maďarič a dodal, že o valorizácii by podľa jeho predstáv mala rozhodovať nezávislá komisia, ktorá po istom čase, približne dvoch-troch rokoch, vždy zhodnotila fungovanie a financovanie verejnoprávnych médií. "V závislosti od celkovej ekonomickej situácie i ekonomickej situácie obyvateľstva by navrhla nejakú zmenu vo financovaní."
Maďarič však trvá na tom, že prvým krokom je skvalitniť program verejnoprávnych médií.

 
 
Výbor NR SR pre kultúru a médiá dnes podľa predpokladov odporučil prijať vládny návrh zákona o zachovaní doterajšieho systému financovania verejnoprávnych médií, teda najmä prostredníctvom tzv. koncesionárskych poplatkov. Pred výborom v súvislosti s týmto zákonom predstúpil minister kultúry SR Marek Maďarič (Smer-SD)
"Hlavným cieľom tohto zákona je zabezpečenie nezávislosti verejnoprávneho vysielateľa, ktorá by bola ohrozená, ak by bol chod verejnoprávnych médií financovaný iba štátom," podotkol na výbore Marek Maďarič. Takýto zákon takisto podľa neho reflektuje aj skutočnosť, že občania sa podieľajú na financovaní služby, ktorá je určená pre nich.
Poslankyňa Magda Vášáryová (SDKÚ-DS) na zasadnutí výboru oponovala, že občania už prispievajú na úhradu tejto služby prostredníctvom svojich daní, ktoré plynú do štátneho rozpočtu. "Tento návrh zavádza iba novú daň pre obyvateľov, pričom nerieši ani valorizáciu prostriedkov pre fungovanie verejnoprávnych médií," uviedla v rozprave Vašáryová, ktorá dodala, že hlavným cieľom návrhu zákona je len anulovanie rozhodnutia zrušiť. tzv koncesionárske poplatky z dielne predchádzajúceho ministra Daniela Krajcera (SaS).
Poslanec Miroslav Číž (Smer-SD) jej oponoval, že nemožno hovoriť o novej dani, keďže koncesionárske poplatky nie sú žiadnym novým opatrením. "Mali by radšej začať diskutovať o podstate verejnoprávnosti a kvalite verejnoprávnych médií," uviedol Číž.
Minister Maďarič v reakcii na Vášáryovej slová podotkol, že zachovanie doterajšieho modelu financovania verejnoprávnych médií je okrem iného spôsobom, ako konsolidovať verejné financie. Pripomenul, že aj časť bývalej koalície bola proti zavedeniu systému financovania iba zo štátneho rozpočtu.
Predseda parlamentného výboru Dušan Jarjabek povedal, že zachovanie súčasného modelu je dôležité aj preto, aby sa neokliešťovala programová služba. "Predchádzajúci návrh , ktorý mal vyčleniť prostriedky zo štátneho rozpočtu v sume 90 miliónov eur predstavovali výdavky, ktoré udával rozpočet iba Slovenskej televízie ešte v roku 1992, " uviedol Jarjabek. Po 20 rokoch, navyše ešte po zlúčení so Slovenským rozhlasom by tieto prostriedky podľa neho určite nemohli stačiť. "Čiže čo by sme museli urobiť v takomto prípade? Okliešťovať programovú službu – tadiaľ cesta nevedie," povedal pre TASR Jarjabek
Podľa návrhu zákona, ktorý parlamentom prešiel druhým čítaním a v prípade chválenia by mal platiť od januára 2013 budú verejnoprávne médiá financované hlavne z úhrad verejnosti, tzv. koncesionárskych poplatkov, zvyšok zabezpečí zmluva so štátom, ktorej hlavným cieľom je financovať pôvodnú tvorbu, malé percento príjmov prinesie aj reklama. Platiteľom poplatkov bude fyzická osoba, ktorá je odberateľom elektriny a tiež zamestnávateľ, ktorý zamestnáva minimálne tri osoby. Výška poplatku je 4,64 eura mesačne, v prípade zamestnávateľov môže poplatok dosiahnuť až výšku vyše 464 eur za mesiac.


Copyright © TASR 2012