11. 10. 2012

SLOVAK MEDIA NEWS

SLOVAK MEDIA NEWS

 

 

Hoci je návrh poslanca Branislava Škripeka (OĽaNO) na prísnejšiu reguláciu nahoty a erotiky v dennej tlači pochopiteľný, treba o ňom ešte diskutovať, aby ho bolo možné uplatniť aj v praxi. Myslí si to predseda parlamentného výboru pre médiá Dušan Jarjabek (Smer-SD), ktorý chce s predkladateľom o tomto návrhu hovoriť aj osobne.
"Veľmi ťažko v tejto problematike urobiť konkrétny legislatívny krok z toho dôvodu, že najskôr by sme si museli špecifikovať, čo vlastne pod termínom nahoty a bulvarizácie nahoty rozumieme. Poznáme napríklad aj akty, kde je nahota prezentovaná z umeleckej stránky," poukázal Jarjabek.
Podľa neho zámer bojovať s bulvarizáciou spoločnosti sa ľahšie hovorí ako dáva do konkrétnej legislatívnej podoby. "Ja tomu návrhu istým spôsobom vyčítam nekonkrétnosť, respektíve ťažkú realizovateľnosť. Určite sa však o tom rozprávajme," povedal poslanec Smeru-SD. Istý priestor na diskusiu podľa neho môže poskytnúť aj okrúhly stôl, ktorý pripravuje rezort kultúry na diskusiu s predstaviteľmi elektronických médií. "Keď sa dohodneme, že nejaký konkrétny návrh sa dá realizovať, tak ho určite podporíme," doplnil Jarjabek.
Poslanci parlamentu by sa mali návrhom opozičného poslanca Škripeka zaoberať už na najbližšej schôdzi, ktorá začne 16. októbra. Hlavným cieľom jeho návrhu je zakázať predaj a rozširovanie tlače, ktorá by mohla ohroziť mravnosť osôb mladších ako 18 rokov.
"Ohrozením mravnosti sa rozumie sprístupnenie takého výtvoru, ktorého jediným alebo hlavným cieľom je vyvolať sexuálne vzrušenie alebo obscénnym, či vulgárnym spôsobom odkrývať a zdôrazňovať intimitu ľudského tela, alebo pohlavného života a ktorého následkom môže byť narušenie ľudskej dôstojnosti alebo vytvorenie zastrašujúceho, ponižujúceho, zneucťujúceho, nepriateľského alebo urážlivého prostredia," definuje Škripek.
Po novom by sa museli takéto výtlačky od budúceho roka označovať slovom "erotický", čo by znamenalo, že si ich už neplnoletí nekúpia.

Copyright © TASR 2012