7. 10. 2012

Workshop 2012

Workshop 2012






Vyhlásením víťazov a udelením cien sa v sobotu (6.10.) večer skončil 14. ročník prehliadky tvorby lokálnych a regionálnych televíznych staníc Slovenska - Workshop 2012. Najúspešnejšími televíziami na tohtoročnom Workshope sa stali Kežmarská televízia a TV Sen Senica, ktoré získali po tri ocenenia.
V súťažnej projekcii predstavilo 27 lokálnych televízií celkovo 69 príspevkov. Tie boli rozdelené podľa formátu do štyroch kategórií – dokument, spravodajstvo, publicistika a reklama. V sekcii dokument sa odbornej porote najviac páčil film Kežmarskej televízie Cínová duša. V kategórii spravodajstvo sa stal víťazným príspevok Mestskej televízie Ružomberok Nedokončené balkóny. Za najlepší publicistický šot na tohtoročnom Workshope bol vyhlásený príspevok Regionálnej televízie Prievidza Park/nepark. Najlepšiu reklamu vytvorila TV Pezinok svojím dielom pod názvom Elegán. V jednotlivých sekciách bola udelená aj finančná prémia a cena Literárneho fondu (LF).
Podľa odborníkov v porote sa na kvalite súťažnej projekcie zrejme podpísala aj kríza, ktorou v zložitých ekonomických podmienkach prechádzajú v súčasnosti lokálne a regionálne televízie. Úroveň jednotlivých príspevkov bola často veľmi rozdielna. Najvypuklejšie sa to prejavilo v sekcii "dokument", kde sa podľa Lenky Polákovej, šéfdramaturgičky centra publicistiky a dokumentu v Českej televízii Ostrava, prejavila nedostatočná príprava autorov, a tak dielam vo väčšine prípadov chýbala jasná línia, obraz i štruktúra dokumentu. "Hoci bolo príspevkov o čosi viac ako minulý rok, tá úroveň bola nižšia, niekedy až slabá," zhodnotila z pozície predsedníčky poroty Lenka Poláková.
Dušan Karolyi, ktorý viedol porotu v sekcii "spravodajstvo" a "publicistika", zhodnotil úroveň v týchto kategóriách celkovo ako štandardnú. Podstatné podľa neho je, že na tvorbe lokálnych televízií je vidieť entuziazmus. "Stále tam vidíme zápal do práce v zmysle urobiť to zaujímavo, príťažlivo, pútavo, stále je tu však aj priestor hovoriť v zmysle, aké veci sa dajú dotiahnuť, aby celkový obraz bol trochu ďalej, než aký sme videli."
Súťažný festival Workshop sa po prvý raz konal v októbrovom termíne. Podľa slov riaditeľky festivalu Nataše Petrovej by sa tak malo stať aj na budúci rok, pri jubilejnom 15. ročníku.

Vyhlasovateľom a organizátorom súťaže je Spolok lokálnych televíznych staníc Slovenska (LOToS). Prvých 9. ročníkov festivalu sa konalo v Martine, od roku 2008 je hostiteľským mestom festivalu Dolný Kubín.

Copyright © TASR 2012