7. 10. 2012

Zomrel Claude Pinoteau

Zomrel Claude Pinoteau




Vo veku 87 rokov zomrel francúzsky filmový režisér Claude Pinoteau, známy napríklad kultovou snímkou La Boum (Večírek, 1980).
Úmrtie režiséra oznámila jeho agentka. Povedala, že Pinoteau zomrel v piatok v Neuilly-sur-Seine neďaleko Paríža, potvrdila tak správu nedelníka Le Journal du Dimanche.
Sophie Marceauová nebola jediná, ktorej kariéru Pinoteau naštartoval. V komédii La Gifle (Facka, 1974), v ktorej osamelý otec (Lino Ventura) vychováva adolescentnú dcéru, predstavil svetu Isabelle Adjaniovú.
Vo filme Večírek objavuje Sophie Marceauová lásku ako 13-ročná. Večírek sa stal kultovým filmom vo Francúzsku a z Marceauovej urobil národný idol. Film bol taký úspešný, že v roku 1982 nakrútili jeho pokračovanie Večírek 2.
Marceauovú Pinoteau potom režíroval ešte raz, v roku 1987 vo filme Studentka. Claude Pinoteau sa narodil 25. mája 1925 v Boulogne-Billancourte západne od Paríža. Počas dlhej profesionálnej dráhy, ktorú naštartoval v roku 1939 písaním scenárov a dialógov a ako asistent režisérov, bol aj producentom. Pinoteau pracoval s najväčšími menami francúzskeho filmu, ako boli Jean Cocteaua a Claude Lelouch. Jeho obľúbenými témami boli detektívky a filmy o dospievaní. Prvý film, ktorý sám režíroval, bol film Le Silencieux (Mlčenlivý, 1973) s Linom Venturom v hlavnej úlohe.
A jeho posledným filmom bol biografický film o Marie Sklodowskej a jej zoznámení sa s budúcim manželom Pierrom Curieom Les Palmes de M. Schutz (1997) s Charlesom Berlingom, Philippeom Noiretom a Isabelle Huppertovou v hlavných úlohách.

Copyright © TASR 2012