15. 11. 2012

Denník SME poškodil zamlčaním dôležitých informácií finančnú správu

Denník SME poškodil zamlčaním dôležitých informácií f
finančnú správu




Je zarážajúce, keď redaktor denníka SME, Jozef Tvardzík, v dnešnom vydaní v článku "Ročný softvér zahodia" vychádza z informačného zdroja, ktorý je zodpovedný za rozvrat finančnej správy zo začiatku roka, keď jeden z najdôležitejších informačných systémov štátu nebol funkčný, pričom účet za nezvládnutú konsolidáciu IS dosiahol 10 mil. €. Pripomíname, že takéto konanie viedlo aj ku významnému narušeniu fungovania finančnej správy ako celku a vytvoril sa tým obrovský priestor pre daňové úniky. Čas, keď bola finančná správa pokusným laboratóriom pre riešenie KONS je za nami. V článku vychválená aplikácia na elektronickú komunikáciu EZU súvisí okrem kritického napojenia na riešenie KONS na skutočnosť, že podpísané dohody s podnikateľmi o elektronickej komunikácii sú platné len jeden rok. Tieto dohody majú svoje opodstatnenie do apríla 2013.

Finančná správa zjednocuje spôsob komunikácie s daňovými subjektmi. Podľa nových pravidiel bude celá komunikácia nielen jednotná a nediskriminačná, ale aj jednoduchšia a bezplatná. Prechádzame na nový, stabilný a v colnej časti finančnej správy overený systém elektronickej komunikácie, ktorý bude využívaný aj v budúcnosti.

Výsledkom zvoleného postupu bude, že podnikatelia aj v daňovej oblasti budú môcť spoľahlivo a jednoducho elektronicky komunikovať s finančnou správou. Subjekty tiež nebudú musieť výhradne používať zaručený elektronický podpis. Súčasne bude možné elektronickú komunikáciu vyplývajúcu zo zákona realizovať aj v inom prostredí, než je operačné prostredie Windows.

Finančné riaditeľstvo SR oznamuje všetkým používateľom systému EZU (elektronický zber údajov), že od 1. decembra 2012 bude ukončené vydávanie bezplatných identifikátorov a elektronické podávanie dokumentov prostredníctvom aplikácie EZU.

Všetci používatelia tejto aplikácie EZU budú automaticky presunutí do existujúcich systémov elektronickej komunikácie (eDane). Všetkým používateľom aplikácie EZU bude v najbližších dňoch do ich e-mailovej schránky, ktorú používali ku komunikácii so správcom dane, zaslaná podrobná informácia.

mjr. PhDr. Miroslava Slemenská vedúca oddelenia komunikačného FR SR Finančné riaditeľstvo Slovenskej republiky Kancelária prezidenta finančnej správy