22. 11. 2012

IPI NEWS

IPI NEWS

 

Od januára tohto roku prišlo pri výkone svojej práce vo svete o život 119 novinárov, informoval dnes vo Viedni Medzinárodný novinársky inštitút (IPI) s tým, že ide o najvyšší počet obetí v radoch žurnalistov od roku 1997.
Pod smutnú štatistiku sa najviac podpísal konflikt v Sýrii, kde zahynulo 36 novinárov, ako aj desiatky aktivistov, ktorí im pri práci pomáhali. Ako podotkla agentúra DPA, provládne, protivládne a zahraničné médiá zaznamenali v Sýrii približne rovnaký počet novinárskych obetí.
V cielených útokoch v Somálsku prišlo o život 16 reportérov, pričom žiaden z páchateľov doteraz nepredstúpil pred súd, čo podľa stanoviska IPI vytvára pocit beztrestnosti vedúci k ďalším útokom.
V prvej pätici krajín najnebezpečnejších pre prácu novinárov je ešte Mexiko, Pakistan a Filipíny.
Vo vyhlásení IPI sa ďalej spomína Blízky východ ako oblasť sveta, kde od začiatku roku prišlo o život najviac novinárov: 36 v Sýrii, traja v Iraku, traja na palestínskych územiach a jeden v Bahrajne.
Afrika sa v tomto rebríčku dostala na druhé miesto. Pri výkone svojho povolania tam prišlo o život 27 novinárov, z toho 16 v Somálsku, piati v Nigérii, štyria v Eritrei a po jednom v Tanzánii a Angole.
V Ázii zahynulo 26 novinárov, pričom sedem v Indonézii, po päť v Pakistane a na Filipínach, ako aj traja v Bangladéši, dvaja v Indii a po jednom v Afganistane, Kambodži a Nepále.
V Latinskej Amerike možno stále pozorovať pokračovanie v trende útokov na novinárov. Od januára toho roku ich v regióne násilnou smrťou zomrelo 22, z toho sedem v Mexiku, štyria v Brazílii, traja v Hondurase a dvaja v Kolumbii. Štyria ďalší prišli o život v Peru a jeden v Ekvádore.
Jeden novinár prišiel o život na karibskom ostrove Haiti a jeden v Belgicku.
Ako vo vyhlásení napísal námestník riaditeľa IPI Anthony Mills, "zabíjanie novinárov je najkrajnejšou, najbezcitnejšou a najchladnokrvnejšou formou cenzúry. Kým nebudeme schopní zastaviť cynickú vlnu beztrestnosti, zabíjanie bude pokračovať".
IPI sa aj preto v piatok pridá k novinárskym a občianskym združeniam na celom svete, ktoré si pripomenú Medzinárodný deň za skoncovanie s beztrestnosťou pri príležitosti tretieho výročia ampatuanskej masakry na Flipínach, kde 23. novembra 2009 prišlo o život 32 novinárov..

 Copyright © TASR 2012