1. 11. 2012

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS

Pred aténsky súd sa vo štvrtok postavil v nedeľu zadržaný novinár, ktorý zverejnil kontroverzný zoznam gréckych majiteľov účtov vo švajčiarskych bankách, takzvaný Lagardovej zoznam. Ten totiž gréckej vláde v roku 2010 poskytla vtedajšia šéfka francúzskeho rezortu financií Christine Lagardová, súčasná šéfka MMF. Podľa polície však zadržaný redaktora týždenníka Hot Doc Kostas Vaxevanis porušil právo na súkromie, za čo mu hrozia tri roky za mrežami. On však obvinenia odmieta a tvrdí, že iba konal svoju povinnosť a poukázal na viacerých vplyvných a vysokopostavených ľudí, ktorí sa vyhýbajú plateniu daní v čase vážnej ekonomickej krízy a tvrdých úsporných

Grécka vláda koncom októbra opätovne požiadala Francúzsko o zaslanie zoznamu mien majiteľov účtov vo Švajčiarsku, keďže jeho prvá verzia z roku 2010 sa mala za záhadných okolností stratiť. Zoznam s viac ako 2000 menami však vyvoláva v zadlženej juhoeurópskej krajine kontroverzie. Kým jedni poukazujú na ilegálne získané informácie a hovoria o priemyselnej špionáži, druhí si od neho sľubujú zastavenie daňových únikov a potrestanie daňových podvodníkov presúvajúcich peniaze z gréckych bánk do Švajčiarska. A to najmä v čase zavádzania tvrdých úsporných opatrení ako podmienke pre poskytnutie ďalšej časti zahraničnej finančnej pomoci odvracajúcej bankrot .

© 2012, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.








Český exminister vnútra a líder medzičasom opozičných Vecí verejných Radek John sa vracia k pôvodnej profesii investigatívneho novinára, s ktorou má skúsenosti z redakcie týždenníka Mladý svět i z neskoršieho pôsobenia v komerčnej TV Nova. Od 1. novembra bude popri poslaneckých a straníckych povinnostiach riadiť publicistické oddelenie vydavateľstva Empresa Media.
Pre internetový server iDNES.cz to dnes potvrdil šéfredaktor časopisu Týden František Nachtigall, ktorý však nešpecifikoval Johnov pracovný úväzok. Prácu poslanca a investigatívneho novinára za konflikt záujmov nepovažuje. "Výsledok akéhokoľvek textu posudzuje čitateľ a všetko ostatné sú predpojaté myšlienky, s ktorými nesúhlasím," citoval server Nachtigallove slová.
Empresa Media vydáva periodiká Týden, Instinkt a Sedmička, nedávno sa tento vydavateľský dom ujal aj prevádzky TV Barrandov.



Ponuku televíznych kanálov na českom trhu obohatí v budúcnosti nový dokumentárny program FTV Prima s názvom Prima Zoom. Spoločnosti dnes príslušnú licenciu na šírenie pozemného i satelitného digitálneho vysielania udelila Rada pre rozhlasové a televízne vysielanie, informovali české médiá.
Prima Zoom, ktorá bude celoplošnou televíziou určenou pre stúpencov dokumentárnych programov, získala licenciu na obdobie 12 rokov. Vysielať môže po celý deň.
Podrobnosti o vysielacej schéme mladšieho súrodenca kanálov Prima Family, Prima Cool a Prima Love, ako aj termíne štartu jeho vysielania budú známe až neskôr.

Copyright © TASR 2012