22. 11. 2012

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS

Novým generálnym riaditeľom BBC sa stane Tony Hall, ktorý pre britskú verejnoprávnu vysielaciu sieť v minulosti pracoval 28 rokov na rôznych pozíciách, naposledy ako niekdajší šéf spravodajstva. Informovala o tom dnes BBC.
Predseda Správnej rady BBC Christopher Francis Patten pre BBC uviedol, že Hall, ktorý v súčasnosti vykonáva funkciu výkonného riaditeľa Royal Opera House, je človekom schopným "vyviesť BBC zo súčasnej krízy".
Hall sa svojej funkcie na čele BBC ujme začiatkom marca budúceho roka, keď nahradí bývalého riaditeľa Georgea Entwistlea, ktorý sa tento mesiac vzdal funkcie len 54 dní od vymenovania v súvislosti s falošným obvinením jedného politika z pohlavného zneužívania detí. Škandál nadviazal na aféru okolo BBC, ktorú rozpútalo odhalenie, že renomovaná vysielacia sieť zlyhala pri informovaní o rozsiahlom sexuálnom zneužívaní detí jednou z najväčších hviezd BBC, medzičasom zosnulým moderátorom Jimmym Savilom.
Predseda Správnej rady BBC konštatoval, že ako bývalý dlhoročný zamestnanec BBC, ktorý v ostatných rokoch pracoval mimo nej, chápe oprávnenú kritiku siete a dokáže sa z nej poučiť. "Najdôležitejšie však teraz je, že jeho znalosť spravodajstva je neoceniteľná, keďže BBC chce získať späť svoje renomé a dôveru verejnosti," uviedol lord Patten.

Copyright © TASR 2012
 


Izraelské letectvo v stredu už druhýkrát po sebe zaútočilo na kancelársku budovu v meste Gaza, v ktorej má svoje sídlo aj miestna pobočka francúzskej tlačovej agentúry AFP. Podľa vyjadrenia hovorcu izraelskej armády bolo terčom "chirurgicky" presného zásahu spravodajské operačné stredisko hnutia Hamás, ktoré sa údajne nachádzalo na siedmom poschodí. Izrael medzitým spravodajcov prostredníctvom internetu varoval, aby sa takýmto miestam vyhýbali a nenechali sa radikálnym hnutím ovládajúcim Pásmo Gazy využívať ako "živé štíty".
Lietadlá židovského štátu na budovu prvýkrát zaútočili počas noci z utorka na stredu, keď strely zasiahli takisto siedme poschodie. Kancelárie AFP sa nachádzajú na štvrtom poschodí, po predošlom útoku však novinárov evakuovali. Hovorca ministerstva zdravotníctva Hamásu informoval, že pri druhom zásahu prišiel o život maloletý chlapec a ďalší občan Gazy vyviazol so zraneniami. Podľa spolupracovníkov AFP budova s výnimkou zasiahnutého poschodia nie je veľmi poškodená, pričom tiež potvrdili, že zo susedného bloku odviezla sanitka asi dvojročné dieťa, ktorému lekári v nemocnici nedokázali pomôcť.
Stredajšie nálety v Pásme Gazy si podľa AFP vyžiadali zatiaľ 11 mŕtvych. Ministerstvo zdravotníctva uvádza, že celkový počet Palestínčanov, ktorí zahynuli pri izraelských útokoch od 14. novembra, sa zvýšil na 148 a eviduje tiež vyše 1 100 zranených.


© 2012, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.