24. 11. 2012

RTVS NEWS

RTVS NEWS


RTVS sa zapojila do jedinečného nadnárodného projektu PREČO CHUDOBA? (WHY POVERTY?), ktorého cieľom je naštartovať diskusiu o príčinách chudoby v 21. storočí na národnej a globálnej úrovni. Projekt s podporou Európskej vysielacej únie (EBU) a takmer 70 vysielateľov má potenciál prostredníctvom televízie, rozhlasu, internetu a sprievodných podujatí osloviť 500 miliónov ľudí na celom svete.


Projekt PREČO CHUDOBA? štartuje v nedeľu 25. novembra 2012 a ľudia na celom svete si budú môcť počas jedného týždňa položiť otázku, prečo existuje chudoba v 21. storočí. RTVS ako jeden z európskych verejnoprávnych vysielateľov, ktorí tento výnimočný projekt podporujú, bude počas nasledujúceho týždňa vysielať programy na tému chudoba v súčasnom svete. Na Dvojke uvedieme od nedele osem hodinových dokumentov a téme sa budeme venovať aj v diskusných reláciách Doslova, Večer pod lampou a 5 minút po dvanástej. Pred hlavnými večernými správami zaradíme počas týždňa boja s chudobou každý deň o 18.50 h na Dvojke postupne päť krátkych dokumentárnych filmov na túto tematiku. Do projektu sa zapojí aj Rádio Slovensko a Rádio Regina.



PREČO CHUDOBA? WHY POVERTY?

Unikátny nadnárodný projekt dokumentárnych filmov o chudobe vo svete - o jej rozličných formách a najmä príčinách. Ide o mediálny projekt, ktorý majú možnosť nielen vidieť, ale aj počuť stámilióny ľudí po celom svete. A to prostredníctvom televízie, rozhlasu, internetu a verejných podujatí. Zorganizovala ho nezisková organizácia Steps International so sídlom v Dánsku, Južnej Afrike a Indii. Jednotlivé filmy pripravili rôzni producenti z celého sveta ocenení mnohými prestížnymi filmovými cenami.





Projekt PREČO CHUDOBA? na Rádiu Slovensko a Rádiu Regina

Rádio Slovensko

Téma na dnešný večer - utorok 27. 11. 20:00 – 22:00

Téma na dnešné ráno - štvrtok 29. 11. 05:00 – 09:00



Rádio Regina

Klub Rádia Regina – streda 28. 11. 15:30 – 15:55 – rozhovor so sociologičkou Zuzanou Kusou o chudobe: príčiny, dôsledky, relativita chudoby a rozdiely v regiónoch.

Chudoba z pohľadu samosprávy – štvrtok 29. 11. Počas dňa odvysielame rozhovor so zástupcom ZMOSu o možnostiach pomáhať chudobným v obciach a mestách, priblížime pohľady starostov z východu, západu a stredu Slovenska o tom, ako konkrétne pomáhajú na svojom poli pôsobnosti.



Projekt PREČO CHUDOBA? Séria dokumentárnych filmov na Dvojke



1. Animovaná história (25. 11. 20:00)

V dejinách modernej civilizácie sa ľudia neustále snažili vykynožiť chudobu. Čo sa môžeme naučiť od generácií tých, ktorí pri tejto snahe zlyhali? Vyberte sa na cestu dejinami chudoby - v tomto humorne ladenom animovanom i dokumentárnom filme...



2. Solárne mamy (26. 11. 21: 00)

Rafea je druhou manželkou beduína. Vybrali ju, aby navštevovala školu v Indii, ktorá sa venuje nevzdelaným ženám v strednom veku z chudobných oblastí a školí ich v zavádzaní a obsluhe solárnych zariadení. Školu navštevujú ženy z celého sveta. Učia sa tu obsluhovať elektronické komponenty bez toho, aby vedeli čítať. Ale najťažšie pre Rafeu je presadiť sa pri úsilí vyviesť svoju rodinu z chudoby...



3. Vitaj na svete (27. 11. 21:00)

Do akej miery závisí osud novorodenca od podmienok a miesta jeho narodenia? Vraví sa, že to, čo sa stane prvých 24 hodín po pôrode, určuje nielen šance na prežitie malého človeka, ale aj jeho zdravotné perspektívy a vývoj. Film Vitajte na svete sleduje pôrody detí v Sierra Leone, Kambodži a v Spojených štátoch. Porovnáva detskú úmrtnosť, chorobnosť, práva matiek a podmienky zdravotnej starostlivosti v jednotlivých miestach.



4. Vzdelanie, vzdelanie... (28. 11. 21:00 )

V Číne považujú vzdelanie za jedinú cestu, ako uniknúť chudobe. Čínsky vzdelávací systém sa však dostáva do súkromných rúk ziskových organizácií. Nad budúcnosťou miliónov študentov visí veľký otáznik. Čínski mladí majú oveľa ťažší prístup na vysoké školy ako kedykoľvek predtým. Čo to prinesie tejto najľudnatejšej krajine sveta?



5. Park Avenue (29. 11. 21:00)

740 Park Ave v New Yorku je adresou mimoriadne bohatých Američanov. Iba desať minút smerom na sever sa nachádza Park Avenue v štvrti Bronx - tu potrebuje takmer polovica obyvateľov stravné lístky a možnosť, že vám tu zahynie dieťa je 20-krát vyššia. Za posledných 30 rokov sa sociálne rozdiely v Spojených štátoch zväčšili. Americký sen platí iba pre tých, ktorí majú peniaze na to, aby nimi ovplyvňovali politikov.



6. Opojenie pôdou (30. 11. 21:00)

75% obyvateľov africkej krajiny Mali sa živí pôdohospodárstvom. Jej pôdu si však prenajímajú bohaté krajiny ako Saudská Arábia a Čína. Rozľahlé pozemky pretvárajú na veľké agrárne farmy. Mnohí miestni obyvatelia sa tomu však bránia, pretože prichádzajú o pôdu a zahraničných investorov vnímajú ako imperialistov. Po pokuse o vojenský prevrat v Mali sa developeri stiahli - ale dokážu malijskí farmári čeliť nedostatku potravín a zbaviť sa chudoby aj vlastnými silami?



7. Rozkrádanie Afriky (1. 12. 20:00)

Rüschlikon je dedina vo Švajčiarsku s veľmi nízkymi daňami a veľmi bohatými obyvateľmi. Jej príjem z daní je oveľa vyšší ako táto obec dokáže využiť. A to vďaka jednému obyvateľovi - Ivanovi Glasenbergovi, ktorý je riaditeľom firmy vlastniacej bane na meď v Zambii. Avšak v Zambii nemajú z týchto baní veľký príjem, i keď má táto krajina tretie najväčšie rezervy medi na svete. 60 percent populácie Zambie žije denne z menej ako jedného dolára. 80 percent obyvateľov je bez práce. Film sa zaoberá daňovými systémami, ktoré využívajú mnohé zahraničné firmy v Afrike.



8. Dajte nám peniaze(2. 12. 20:00)

Tento film skúma, ako dokážu svetové celebrity zmeniť svet humanitárnej pomoci. Dokáže populárna osobnosť pozitívne ovplyvniť súčasný stav svetovej spoločnosti? Vyberte sa spolu s autormi filmu do zákulisia globálnych kampaní na pomoc trpiacim - spolu s hviezdami Bobom Geldofom, Bonom a inými...



Diskusie na tému chudoba v súčasnom svete na Dvojke

Doslova – utorok 27. 11. 22:00

Večer pod lampou – štvrtok 29. 11. 22:00

5 minút po dvanástej – sobota 1. 12. 12:05