9. 11. 2012

RTVS NEWS

RTVS NEWS


Presnú výšku finančných prostriedkov, ktoré dostane verejnoprávny Rozhlas a televízia Slovenska (RTVS) od štátu na budúci rok na pôvodnú tvorbu a investície do technológií, nie je možné definovať, pokiaľ nie je finálne uzavretá zmluva so štátom. Rokovania RTVS s Ministerstvom kultúry (MK) SR o podobe dodatku k zmluve so štátom pre rok 2013 totiž ešte nie sú ukončené, informoval agentúru SITA hovorca RTVS Richard Šümeghy. V návrhu štátneho rozpočtu na budúci rok sa predpokladá, že by spojená rádiotelevízia mala dostať cez zmluvu so štátom 28 miliónov eur.
Pre otvorené rokovania sa RTVS k výške štátnej podpory, ani k tomu, koľko a na aké účely by z nej malo ísť pre Slovenskú televíziu a pre Slovenský rozhlas, zatiaľ bližšie nevyjadruje. Rovnako zatiaľ nie je možné definovať, presne koľko peňazí by cez zmluvu so štátom chceli v roku 2013 dať do tvorby programu a koľko z nich investovať do technológií. "Finálne číslo bude známe po ukončení rokovaní s ministerstvom kultúry. Investičné priority budú súčasťou záväzného plánu investícií RTVS na rok 2013. Jasnou investičnou prioritou je oblasť spravodajstva," konštatoval pre SITA Šümeghy. Spravodajstvo RTVS nutne potrebuje obnoviť svoje technológie, je to dlhodobou snahou vedenia verejnoprávneho média. Na základe zmluvy s MK SR by do rozpočtu verejnoprávneho RTVS malo v roku 2013 ísť o sto percent viac ako tento rok, spolu 28 miliónov eur. Zvýšenie podľa vládou schváleného návrhu štátneho rozpočtu zohľadňuje opätovné zavedenie úhrad za služby verejnosti, tzv. koncesií od 1. januára 2013. "V oblasti rozhlasového a televízneho vysielania sa programy vo verejnom záujme v roku 2013 plánujú financovať sumou 18 mil. eur. Na realizáciu investičných projektov je určených 10 mil. eur," uvádza sa v návrhu rozpočtu verejnej správy na roky 2013 až 2015. Nový generálny riaditeľ RTVS Václav Mika opakovane avizoval, že v rokovaniach s MK SR sa snaží na budúci rok dohodnúť v rámci zmluvy so štátom viac ako v tomto roku. Dôvodom je finančná situácia RTVS - nedostačujúci príjem úhrad za vysielanie, tzv. koncesií, a zo zákona klesajúci podiel reklamy vo vysielaní a tým aj nižšie príjmy z nej. Konečnú podobu štátneho rozpočtu pre budúci rok a teda aj výšku dodatku k zmluve medzi RTVS a štátom schváli v decembri parlament.
Ministerstvo kultúry opakovane avizovalo, že podpora pôvodnej tvorby RTVS je jednou z jeho priorít. V nárast zdrojov zo zmluvy so štátom verí aj generálny riaditeľ RTVS Václav Mika. Dôvodom je finančná situácia RTVS. Verejnoprávne spojené médium získava na tzv. koncesiách približne 70 - 71 miliónov eur, ktoré sa rozdeľujú medzi STV a SRo. Nejaké zdroje môže v budúcom roku získať aj z reklamy, tiež z predaja nehnuteľného majetku v Banskej Bystrici. Na riadne fungovanie televízie aj rozhlasu by RTVS potreboval približne 100 miliónov eur. Zvyšovanie objemu zmluvy so štátom je pre RTVS aktuálne aj preto, že sa nemení výška úhrad za vysielanie (tzv. koncesionárskych poplatkov). Sadzba pre fyzickú osobu ostáva 4,64 eura mesačne.
Zmluva so štátom je popri koncesionárskych poplatkov jedným z hlavných zdrojov príjmov verejnoprávneho RTVS. Úhrady za služby verejnosti poskytované RTVS a aj zmluva RTVS so štátom mali od začiatku budúceho roka zaniknúť a nahradiť ich mala priama dotácia zo štátneho rozpočtu. Parlament to schválil vlani koncom októbra v novele zákona o RTVS, ktorú vypracovalo MK SR za vedenia Daniela Krajcera (SaS). O tom, že koncesionárske poplatky sa od 1. januára 2013 nezrušia rozhodol 18. októbra parlament, keď schválil zákona o úhrade za služby poskytované RTVS. Zákon v stredu 7. novembra odobril svojím podpisom prezident SR Ivan Gašparovič.


©2012, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.