19. 11. 2012

RVR NEWS

RVR NEWS






Celkom 12 vysielateľov sa uchádza v jesennom výberovom konaní o pridelenie 55 frekvencií na terestriálne rozhlasové vysielanie. Jeho súčasťou je verejné vypočutie žiadateľov, ktoré sa dnes uskutočnilo v sídle Rady pre vysielanie a retransmisiu (RVR).
Medzi dvanástkou uchádzačov o pridelenie 55 frekvencií sú Rádio LUMEN, spol. s r.o., Rádio KISS, s.r.o., LOUD, s.r.o., Rádio Šport, s.r.o., Best FM Media, spol. s r.o., C.S.M. group, s.r.o., D. EXPRES, a.s., RTVS, Marek Petráš, MÉDIA MODRA, s.r.o., Rádio WOW, s.r.o. a GES Slovakia, s.r.o.
O frekvencie, na ktorých dnes vysiela Rádio LUMEN, sa uchádza len doterajší vysielateľ Rádio LUMEN, spol. s r.o. Rovnako tak o frekvencie Rádia KISS prejavil záujem iba ich aktuálny držiteľ – Rádio KISS, s.r.o. Viacero záujemcov sa uchádza len o dve z novokordinovaných frekvencií – o frekvenciu 88,2 MHz Nitra požiadali Rádio WOW, s.r.o. a LOUD, s.r.o. a o frekvenciu 105,2 MHz Prešov majú záujem GES Slovakia, s.r.o. a LUMEN, spol. s r.o. O ostatné frekvencie výberového konania sa prihlásil vždy iba jeden uchádzač. Každú z frekvencií môže RVR prideliť len jednému záujemcovi o vysielanie.
Pri rozhodovaní o udelení či zmene licencie rada posudzuje predpoklady zachovania plurality informácií a mediálnych obsahov, priehľadnosť vlastníckych vzťahov žiadateľa a priehľadnosť a dôveryhodnosť finančných zdrojov určených na financovanie vysielania. Rada si tiež všíma vyváženosť programovej skladby vzhľadom na existujúcu ponuku programových služieb v lokalite, ktorú bude nové vysielanie pokrývať, ako aj prínos žiadateľa vo vzťahu k vysielaniu a výrobe programov vo verejnom záujme. Prihliada aj na skutočnosť, aby žiadateľ nezískal dominantné postavenie na relevantnom trhu, a tiež na zabezpečenie primeranej majetkovej účasti slovenských osôb, ak je žiadateľom o licenciu právnická osoba so zahraničnou majetkovou účasťou. O držiteľoch frekvencií rozhodne RVR na utorkovom (20.11.) zasadnutí.

Copyright © TASR 2012