22. 11. 2012

SLOVAK MEDIA NEWS

SLOVAK MEDIA NEWS




Vládny program v oblasti kultúry sa podarilo premietnuť do návrhu štátneho rozpočtu napriek tomu, že v časoch, keď je prioritou konsolidácia verejných financií, to nebolo jednoduché. Po dnešnom rokovaní parlamentného výboru pre kultúru a médiá to vyhlásil jeho predseda Dušan Jarjabek (Smer-SD).

Pripomenul, že rezort kultúry získal spomedzi rezortov tretie najvyššie navýšenie rozpočtu oproti minulému roku. "Svedčí to o prístupe nielen ministerstva kultúry, ale aj ministerstva financií. To, čo bolo predmetom vládneho programu ohľadom kultúry, sa aj v týchto podmienkach, ktoré sú drastické, napĺňa," dodal. Perspektívu preto podľa neho majú aj organizácie naviazané na rezort kultúry.

"Napríklad TASR bola odsúdená na zánik. Za éry bývalého ministra Daniela Krajcera (SaS) bola odsúdená na zánik a hovorilo sa o tom úplne otvorene aj na tejto pôde. To, že existuje v dnešných podmienkach, je vďaka jej generálnemu riaditeľovi aj súčasnému ministrovi kultúry," zdôraznil Jarjabek. Dodal, že za iných okolností by organizácie ako TASR, ale napríklad aj Rada pre vysielanie a retransmisiu, ktorej rokmi pribúdajú nové úlohy zo zákona, ale rozpočet nerastie, mohli získať aj vyššiu podporu, dnes sa však ide "v rezervách až na dno".

"Ministerstvo kultúry akoby papierovo dostalo v objeme o 7,5 milióna eur viacej. Ale tým, že sa znovuzaviedli koncesionárske poplatky od roku 2013, do rezortu nešlo 90 miliónov eur, ktoré tam pôvodne mali ísť na financovanie verejnoprávnych médií," reagoval Jozef Viskupič (OĽaNO) na Jarjabkove slová o tom, že ministerstvo kultúry je prioritou vlády.

Dodal, že on ani počas vlády Ivety Radičovej vo výbore nepodporil návrh rozpočtu, ktorý výrazne priškrtil napríklad TASR. Ani dnes to však podľa neho nie je optimálny stav. "Podpora verejnoprávnosti je najdôležitejšou časťou toho, akým spôsobom máme formovať verejný priestor na Slovensku. Ministerstvo kultúry malo urobiť viacej. Sú organizácie, ktoré by si zaslúžili nielen prežívať, ale mať zázemie a disponovať prostriedkami, ktoré by im zaručili stabilitu a rozvoj," dodal Viskupič.

"Napriek konsolidácii a škrtaniu v ostatných rezortoch kultúra dostala viac o skoro päť percent, čo je tretie najvyššie navýšenie rozpočtu oproti predchádzajúcemu roku v rámci všetkých kapitol v štáte," konštatoval štátny tajomník ministerstva financií Peter Pellegrini. Otázka, či bude v nasledujúcich rokoch šanca na ešte výraznejšiu podporu kultúry, podľa neho závisí najmä od vývoja ekonomiky. "Či bude priestor, to nám ukáže až vývoj ekonomiky v roku 2013. Na takúto otázku budeme vedieť odpovedať až pri tvorbe rozpočtu na rok 2014, ale je to naozaj závislé od toho, ako sa bude vyvíjať ekonomika nielen doma na Slovensku, ale aj v krajinách, od ktorých je Slovensko závislé," uzavrel Pellegrini.

Copyright © TASR 2012