23. 11. 2012

SLOVAK MEDIA NEWS

SLOVAK MEDIA NEWS






Obnovený Helsinský výbor pre ľudské práva na Slovensku (HVS) vyjadruje znepokojenie nad tým, ako zo strany verejne činných osôb prichádza v súčasnosti k prekrútenej interpretácii práva na slobodu názoru a prejavu. Na najmarkantnejšie príklady poukázali členovia HVS na dnešnej tlačovej konferencii.
"V súčasnosti sme svedkami, ako sa ochrana osobnostných práv verejne činných osôb zamieňa s ich nedotknuteľnosťou a nepostihnuteľnosťou," uviedol predseda HVS Kálmán Petőcz. K flagrantným prípadom tohto stavu patria podľa členov HVS aj prípady filmárky Zuzany Piussy či novinárky Zuzany Petkovej. "Ich poukazovanie na odmietanie verejne činných osôb zodpovedať sa za výkon svojich funkcií vyhlasujú niektorí sudcovia a predstavitelia orgánov činných v trestnom konaní za zneužívanie slobody tvorby a prejavu," pripomenul Petőcz.
V tejto súvislosti však Petőcz zdôraznil, že sloboda prejavu zahŕňa okrem iného aj slobodu informovania o veciach verejného záujmu a tiež slobodu umeleckého prejavu. HVS sa preto zasadzuje o to, aby príslušné orgány upustili od trestného stíhania filmárky Zuzany Piussy a rovnako tak ukončili aj trestné stíhanie novinárky Zuzany Petkovej.
Predseda Helsinského výboru pre ľudské práva na Slovensku zároveň vyjadril presvedčenie, že skutočné zneužívanie slobody prejavu na šírenie nenávistnej reči, rasovej, národnostnej a inej neznášanlivosti, a to aj zo strany verejne činných osôb, je na Slovensku dlhodobo nepostihované. "To vedie k radikalizácii postojov spoločnosti, najmä mládeže," dodal Petőcz.



Poslanci vládneho Smeru-SD podporili v prvom čítaní návrh novely zákona Branislava Škripeka (OĽaNO) bojujúci proti erotike v dennej tlači preto, aby postrašili médiá. Na dnešnej tlačovej konferencii to vyhlásil poslanec SaS Martin Chren s tým, že Smer-SD chcel demonštrovať svoju moc meniť zákony v neprospech médií.
"Jeden z poslancov Smeru-SD nás pred hlasovaním presviedčal, aby sme zahlasovali kladne, že tie noviny aspoň trochu postrašíme. Som presvedčený, že podporili tento návrh, aby postrašili médiá a aby médiá poslúchali," povedal Chren, podľa ktorého v druhom čítaní tento návrh nesmie prejsť. Poslanec neskôr prezradil, že liberálov s touto argumentáciou presviedčal predseda mediálneho výboru Dušan Jarjabek (Smer-SD).
Poslanec Juraj Droba (SaS) podľa svojich slov neveril, že Škripekov "bláznivý návrh" nájde výraznú podporu. "To, čo on predviedol, takýto nezmysel si nedovolilo ani KDH za 20 rokov svojej existencie. Čiastočná nahota sa stala súčasťou európskej kultúry a v médiách sa stala od 70. rokov viac-menej bežnou," vysvetlil.
Podľa Drobu Škripekov návrh zasahuje do slobody jednotlivca, slobody prejavu a nezávislej tlače. "Ak prejde, budú to takmer likvidačné výzvy pre niektorých vydavateľov. Polonahá žena v denníku je pomaly svätica v porovnaní s tým, čo cez tri kliknutia nájdete na internete, naozaj tvrdé porno," upozornil. Droba je presvedčený že Škripekov návrh nás vracia do čias stredoveku, je inkvizičný a hlúpy. "Ja si nemyslím, že prejde, ale má to byť varovaním pre vydavateľov, že ak budú písať zle, môže sa im niečo také pritrafiť," dodal.
Chren zároveň informoval, že idea novely zákona, ktorým sa upravujú podmienky predaja a rozširovania tlače a iných vecí spôsobilých ohroziť mravnosť, prekvapila aj v európskych štruktúrach. "Naši liberálni kolegovia ho chápu ako pokus o útok na slobodu tlače," uzavrel.
Cieľom Škripekovej novely je zakázať predaj a rozširovanie tlače a iných vecí, ktoré môžu ohroziť mravnosť, osobám mladším ako 18 rokov. Novelou chce dosiahnuť, aby v pravidelnej dennej tlači a periodikách, ktoré nie sú označované ako erotické, sa nemohlo vyskytovať obscénne zobrazenie ľudského tela. Poslanec odmietol, že by išlo o cenzúru. "Tak, ako sme schopní akceptovať, že je nesprávne deťom a mladým ľuďom predávať alkohol, rovnako chcem vyvolať túto diskusiu, aby sme rešpektovali, že do 18 rokov nemáme sprístupňovať dehonestujúco podávaný pohľad na ľudské telo a intimitu človeka," uviedol pred časom Škripek.
O tom, či novela zákona bude aj platiť, definitívne rozhodne parlament na decembrovej schôdzi.

Copyright © TASR 2012